Hakkame santima!

683

„Hakkame santima!“ on Eesti folkloorinõukogu poolt neli aastat tagasi algatatud aktsioon, mille eesmärgiks on Eestimaal elavdada sanditamiste tavasid. Meil on enim tuntud novembri alguses lustivad mardisandid ja kuu lõpus toimetavad kadrisandid. Mardi- ja kadrisantideks käimine on tuntud traditsioon paljude maade rahvastele.

Eesti rahvakalendris on arvukalt teisigi tähtpäevi, kus ringi liikusid maskeeritud tegelased. Sanditamist on korraldatud vastlate ja lihavõtete ajal, Andrese-, tooma- ja nuudipäeval. Tuntud olid ka hingesandid ja pulmasandid. Neid kõiki ühendas üks eesmärk – tutvuda pererahva käekäiguga ja jagada tuppa ning õue õnne, viljakust ja tervist. Sadakond aastat tagasi kombed osaliselt muutusid, suurenes lõbutsemise osa ja kaasati lapsi.

2018. aastast alates on „Hakkame santima!“ aktsiooni käigus uuritud mardi- ja kadripäeva tähistamise viise ja levikut. Kõigil marti-katri jooksjatel ja sanditajaid vastu võtvatel mardi-kadriperedel on olnud võimalus end registreerida veebis aktsiooni kodulehel. Tartumaale oli mullune aasta edukas – ülemaalisel mardisantide loendusel saime Harjumaa järel teise koha. Tartumaalt (koos Tartuga) registreerus kokku 734 mardisanti (Harjumaalt ja Tallinnast 797) ning mardiperesid oli 55 (Harjumaalt koos pealinnaga 66). Kadrisantide loendusel edastasid Tartumaad Saaremaa, Lääne-Virumaa, Põlvamaa ja Võrumaa.

2020. aastal oli „Hakkame santima!“ aktsiooni keskmes mardipäeva kombestik, tänavu on fookuses kadripäeva tähistamine.

Sanditajate rohkusele on tublisti kaasa aidanud erinevate tähtpäevade eelsed temaatilised koolitused. Aastaid on need toimunud Tiigi seltsimajas, tänavu 20. oktoobril toimub kadripäeva kombestiku koolitus ka Kambjas. Koolitus on tasuline, 15-eurone osalustasu sisaldab õppematerjale ja kohvipausi. Folkloorinõukogu esitatava arve alusel on võimalik maksta ka ülekandega. Koolitus toimub etteregistreerimisega, nimekiri suletakse nädal enne koolituse toimumist või kohtade täitumisel. Täpsemat teavet saab pärimusringi Tähelinnud eestvedajalt Marika Lehistelt tel 503 9954.

Eelmisel aastal mardisantide loendamisel Tartumaa saavutatud teine koht väärib hoidmist!

Nii mardisantide kui mardiperede arvukusse panustasid suurel määral oma ettevõtmistega ka pärimusringi Tähelinnud liikmed, nende pered ja sõpruskonnad. „Hakkame santima!“ egiidi all Tartus toimunud XVI laste ja noorte pärimuspäevade Taaderandi talisted noortepeo eestvedajaks olid pärimusring Tähelinnud. Tublid tegijad – valla rahval on, kelle käest mardi- ja kadripäeva traditsioone uurida ja kellega koos tegutseda!

2020. aasta kadrisantide loendusel saavutatud neljandat kohta võiks ju nüüd, peale kadripäeva kombestiku tundmaõppimist, muuta. Kambja valla elanike kaasalöömisel on Tartu maakonnal suurepärane võimalus jõuda esikolmikusse.

Head pealehakkamist!

TIINA KONSEN,
Eesti folkloorinõukogu kuraator,
„Hakkame santima!“ eestvedaja Tartumaal

Kino maale
EelmineKunst sünnitab kunsti ja pakub mõtlemisainet
JärgmineLõuna-Eesti Toidukonverentsil on juubel – see toimub juba 5. korda!