Sotsiaalne kaasamine spordiväärtuste kaudu ühendab

309

Üleeuroopalisel spordinädalal, kõigi spordiürituste vahel, esitleti Eesti Olümpia- ja Spordimuuseumis avalikkusele uut spordi väärtustest kirjutatud väljaannet. Tegu oli juba varem mainitud Eesti, Slovakkia ja Poola kaheaastase koostööprojekti „Coubertini Akadeemia – sotsiaalne kaasamine spordiväärtuste kaudu“ viimase ühise üritusega.

Rahvusvaheline projektimeeskond eesotsas koordinaatori Elena Malíkovága kohtus Tartus Erasmus+ programmi raames. Slovakkia delegatsiooni kuulusid Piešt`any Pierre de Coubertini gümnaasiumi esindajad eesotsas direktor Radim Urbaniga. Põnevas ettekandes tutvustas Eva Corticelli peaaegu kaheaastase töö olulisemaid saavutusi rahvusvahelises ühistegevustes, mis kõik on spordiväärtustega seotud.

Ülenurme Gümnaasiumi direktor Olev Saluveer esitles väliskülalistele ülemaailmsesse Pierre de Coubertini nimelise koolide võrgustikku kuuluva kooli tegemisi, mis samuti väljaandes kajastuvad.

Kohtumise programm tipnes Ülenurme Gümnaasiumi 11. kooliolümpiamängude piduliku avamisega, kus osales kogu koolipere. Lisaks kolmele järjestikulisele spordivõistluste päevale oli õpilastel ja ka väliskülalistel võimalus kohtuda ja vestelda Eesti parima kaasaegse maratoonari ja Tokyo olümpiamängudel võistelnud sportlase Tiidrek Nurmega, kes on ka Ülenurme Gümnaasiumi vilistlane.

Projekti raames on kohtumistel olnud alati ka tugev kultuuriline mõõde. Sellel korral said väliskülalised Uhtis Valges kõrtsis valmistada nahast võtmehoidjaid ning tutvuda keraamiliste nõude valmistamise tehnikaga. Nad maitsesid ka tüüpilisi Eesti toite, mida serveeriti traditsioonilistes kaussides, mis kohapeal valmistatud. Lisaks said nad tutvuda Alam-Pedja riikliku kaitseala rabaga ning külastada renoveeritud Eesti Olümpia- ja Spordimuuseumi näitust, mis pakkus neile mitte ainult ülevaadet Eesti spordiajaloost, vaid ka mitmeid interaktiivseid spordielamusi.

Külaliste tagasisidest selgus, et nad hindasid kõrgelt meie külalislahkust, sooja vastuvõttu, südamlikkust ja äärmiselt huvitavat programmi, mis nende jaoks kokku oli pandud.

Tegu oli kolmanda rahvusvahelise kontaktkohtumisega, kus kogemusi vahetati ning ühiseid tulemusi kaardistati. Kahel eelneval korral on seda tehtud Slovakkias. Kahjuks jäid pandeemia tõttu Poola-kohtumised vaid virtuaalsele tasemele. Sellest sõltumata tunnistavad kõik osalejad, et projekt rikastas partnerite silmaringi ning andis uusi ideid, mida tulevikus realiseerida.

Täname omalt poolt kõiki, kes kohtumist Eestis toetasid ning sellele kaasa aitasid!

MERLIN PONNA,
projekti eestvedaja Ülenurme Gümnaaiumist

Kino maale
EelmineLaululinnu lasteaed sai toreda tunnustuse
JärgmineMihklipäevaks saak salve ja hoidised purki!