Teoks said esimesed Tartumaa loometalgud

718
TOL-i peapreemia võitjad. Meeskond teemal Mitmekesised veebitunnid.

Reedel saadi Tartumaa esimestel loometalgutel aru, et innovatsioon ei ole ainult IT- või ärimaalima termin, vaid seda saab edukalt ellu kutsuda ja toetada ka kogukondades. Muutuseid saab ellu viia igaüks, see ei ole ainult väheste väljavalitute ala ja need muutused ei vaja enamasti suuri investeeringuid, pigem võimekat ja tegusat meeskonda.

Vajadus muutusi ellu kutsuda tõid esile Tartumaa arendusorganisatsioonid juba eelmise aasta suvel. Tartumaa omavalitsuste liidu (TOL) ja Tartumaa turismi sihtasutuse eestvedamisel ning koostöös Tartu loomemajanduskeskuse, Tartu ärinõuandla ja Tartumaa arendusseltsiga sai ellu kutsutud LEADER koostööprojekt „Tartumaa kogukondlikud loometalgud“.

Tartumaa arendusorganisatsioonid soovisid, et Võrumaalt alguse saanud loometalgute formaati rakendataks ka meie kogukondades ideede kiirendina. Vunki mano! loometalgute meeskonnal on seljataga nelja talgu korraldamise kogemus. “Innovatsioon ei ole mingi eriline imeloom, mida vaid üksikud suudavad hallata, seda ei tehta ainult Ülemiste Citys või TalTechi linnakus, muutusi saab käivitada igaüks, igas Eestimaa paigas ja just selleks me olemas olemegi, et iga inimene oma kividega, oma maailma paremaks ehitaks“, sõnab Võrumaa arenduskeskuse esindaja ja talgute peakorraldaja Helen Avarlaid.      
Ettevalmistuse protsessis sai selgeks, et mis võib sobida ühele kogukonnale, ei pruugi sobida teisele. Seetõttu oleme tänulikud Vunki mano! meeskonnale operatiivsuse ja avatud meele eest, kes olid valmis muutma kahepäevase sündmuse üheks kiireks ja väga intensiivseks 12-tunniseks mõttetööks.

#tartumaine ideede kiirendi ehk võrukate mõistes Vunki mano! on formaat, kus lauda jõuavad kogukondade probleemkohad, nende arendamiseks on kaasatud mentorid ja koosloomelisest mõtteviisist lähtuv metoodika. Loometalgute juurde kuulub ka ideaalne töökeskkond, mida pakkus talgute võõrustajana Nõo põhikool. Varahommikul startisid ideede kiirendis 8 kogukonna probleemkohta, mis sama päeva hilisõhtuks õhtuks tipnesid suurepäraseks tulemuseks.

Tartumaa esimesed loometalgud võitis naiskond teemal „Mitmekesised veebitunnid“. Peapreemia, 3000 EUR, pani välja TOL. Tartu ärinõuandla žüriiliikme ettepanekut osaleda äriideede konkursil „Ajujaht“ võeti tõsiselt ja hoiame pöialt, et nad pääsevad 100 parima hulka. 

Loometalgute eripreemia Tartu loomemajanduskeskuselt pälvis meeskond teemal “Kodavere murrak”. 

TOL-i heaolu valdkonna eripreemia sai naiskond teemal „Maalapse minikool“. 

Tartumaa arendusseltsi auhind „Võimalus osaleda rahvusvahelisest LEADER koostööprojektis Crowd4Region pilootprojektina” anti üle meeskonnale, kes koondus teema ümber „Hollywoodi mägi“. Sama meeskond võitis ka Tartu regiooni energiaagentuuri auhinna „20 tundi konsultatsioone oma ala spetsialistidelt“.

Me teeme seda veel! 

Sven Tobreluts 
TOL-i tegevjuht

Kino maale
EelmineTeistsugune õpetajate päev
JärgmineVallavalitsuse istungilt