Vallavalitsuse istungilt

721
Foto: Heigo Mägi

20. jaanuari istungil

Ehitus- ja planeeringuküsimused

Anti projekteerimistingimused:

  • Kambja alevikus asuvale Kesk tn 4 maaüksusele väliklassi
  • Madise külas Männimäe kinnistule päikeseelektrijaama
  • Soinaste külas asuva Jaama maaüksusele õppesõidu kompleksi (hooned ja rajad, platsid, väljakud) projekteerimiseks

Anti ehitusload:

  • Lepiku külas Maria kinnistule üksikelamu püstitamiseks ning Kaera kinnistule üksikelamu ja abihoone püstitamiseks
  • Räni alevikus Leilovi tee 32 üksikelamu täielikuks lammutamiseks ja püstitamiseks
  • Soinaste külas Tolga tn 24 üksikelamu püstitamiseks.

Anti kasutusload:

  • Reola külla Unipiha tee 20 kinnistule rajatud puidutööstuse hoone
  • Soinaste külla Haru tn 10 kinnistule püstitatud üksikelamu
  • Tõrvandi alevikku Kõivu tn 12 ja 16 kinnistule püstitatud üksikelamu
  • Ülenurme alevikku Mõisniku tn 42 kinnistule püstitatud üksikelamu kasutusele võtmiseks.

Detailplaneeringud

Algatati detailplaneeringud ja kinnitati lähteülesanded:

  • Soinaste külas asuva Rehepapi tee 12 maaüksuse
  • Lemmatsi külas asuva Lillemäe tn 3 krundi
  • Külitse alevikus asuva Haaviku tee 13 maaüksuse detailplaneering.

Maaküsimused

Muudeti katastriüksuste koha-aadresside korrastamise eesmärgil Kambja vallas asuvate katastriüksuste lähiaadressid Haage – Lesta tee ning asendati nimega Arako tee.

Nõustuti sundvalduse seadmisega OÜ Elektrilevi kasuks Lemmatsi külas asuvale Väänoja ning Sulu külas asuvale Vunni maaüksusele.

Anti nõusolek Tõrvandi alevikus Oskari ja Tehnopargi tee kinnistutelt Ülenurme valla kasuks seatud isikliku kasutusõiguse kustutamiseks.

Sotsiaalküsimused

Määrati sotsiaaltoetus viiele isikule kogusummas 529 eurot.

Seati isiku üle hooldus ning määrati tema hooldajale hooldajatoetus.

Lõpetati isikule koduteenuse pakkumine 31.01.2022 ning otsustati tasuda alates 01.02.2022 tema hooldamise eest ettevõttele OÜ Gericare.

Ühele õpilasele määrati koolilõunatoetus.

Haridusküsimused

Valvelasteaia määramine

Nimetati Kambja valla valvelasteaiaks perioodil 01.–31.07.2022 Soinaste lasteaed Laululind (Kurepalu tee 1, Soinaste küla).

Toimusid arutelud volikogu eelnõude üle. Vallavolikogule esitati huvihariduse ja -tegevuse toetamise korra ning eraüldhariduskoolide tegevuskulude katmises osalemise määruse muutmise eelnõud.

Otsustati määrata kolm õppuritoetust huvitegevuses osalemiseks kogusummas 950 eurot.

Muud küsimused ja arutelud

Terra üldmaa katastriüksuse osas maareformi lõpetamine

Aiandusühistu „Terra“ esitas enne 1998. a avalduse Külitse alevikus asuva aiandusühistu liikmete ühiskasutuses oleva maa ostueesõigusega erastamiseks. Ülenurme vallavalitsus viis maa ostueesõigusega erastamise eeltoimingud lõpule 1997. a. Maakatastris registreeriti AÜ „Terra“ üldmaa katastriüksus. Tartu maavanem erastamise korraldajana AÜ „Terra“ üldmaa katastriüksuse ostueesõigusega erastamise otsust ei teinud.

Maavalitsuste tegevuse lõpetamise tõttu anti Terra üldmaa katastriüksuse maa ostueesõigusega erastamise toimik 2017 üle maa-ametile.

2018. a aiandusühistu sundlõpetati. Uut aiandusühistut ei moodustatud ja erastataval maal asuva vallasvara omanikke ei olnud võimalik kindlaks määrata. Maa ostueesõigusega erastamise õigustatud subjekti sundlõpetamise tõttu ei olnud võimalik Terra üldmaa katastriüksuse ostueesõigusega erastamise menetlust aiandusühistule jätkata ja maa-amet lõpetas Külitse alevikus asuva Terra üldmaa katastriüksuse (katastritunnus 94901:003:0028, pindala 8437 m² ja sihtotstarve üldkasutatav maa) ostueesõigusega erastamise menetluse.

Lähtudes maareformi seadusest antakse maa, mille munitsipaalomandisse andmist kohaliku omavalitsuse üksus seaduses sätestatud tähtajaks (30.06.2016) ei taotlenud, munitsipaalomandisse, kui maa ei kuulu käesoleva seaduse alusel tagastamisele, erastamisele või riigi omandisse jätmisele. Maa-amet on teada andnud, et Terra üldmaa osas riigi huvi puudub.

05.01.2022 esitas Terra vkt (väikekoha) 13 kinnistu omanik avalduse sooviga liita olemasoleva kinnistuga ~130 m² suurune maa-ala, mis paikneb Terra üldmaa katastriüksusel, 01.02.2022 kehtima hakkava „Iseseisva kasutusvõimaluseta maast maareformi käigus kinnisasjale juurdelõike tegemise korra“ alusel.

Kinnisasjaga liitmiseks sobiv maa on üldjuhul riba-, siilu- või kiilukujuline või muu ebakorrapärase kujuga iseseisva kasutusvõimaluseta maatükk, mis on tekkinud maareformi käigus. Terra vkt 13 taotluses toodud maa on osa iseseisva kasutamise võimalusega Terra üldmaa katastriüksusest.

Vallavalitsus leidis, et Terra üldmaa katastriüksus on otstarbekas taotleda täies ulatuses munitsipaalomandisse allpool toodud põhjustel:

  • Katastriüksuse põhja osas asuv tiik on perspektiivne tuletõrjeveevõtu koht
  • Terra vkt 27 maaüksuse ees asuv teemaa on mõistlik pikendada kuni Arako teeni, kuna olemasolevad teed on kitsad ja veel üks väljasõit suurele teele lihtsustab siseteedel liiklemist
  • Terra vkt 8 ja 9 vaheline ala on hea koht laste mänguväljaku tarbeks
  • Ilmatsalu jõgi kuulub avalikult kasutatavate veekogude nimistusse, mis tähendab, et jõel on avalikult kasutatav kallasrada.

Seega ei ole Terra üldmaa katastriüksusest nn ribade tekitamine kinnisasjaga liitmise eesmärgil otstarbekas ega põhjendatud ja Terra vkt 13 omaniku taotlust ei rahuldata. Maareformi lõpetamiseks Terra üldmaa katastriüksuse osas minna edasi munitsipaalomandisse vormistamise menetlusega.

Tiigi tee 15 ehitiste täiendav ekspertiis

Tartu ringkonnakohtu haldusasjas Mall Muidre, Ivar-Jaan Tõnissoni ja Ingrid Maureen Tõnisson ten Boschi kaebus Kambja Vallavalitsuse 23. juuli 2020. a korralduse nr 2033 osaliseks tühistamiseks, 3. septembri 2020. a korralduse nr 2114 tühistamiseks, Kambja valla kohustamiseks määrata täiendav ekspertiis ja Kambja valla kohustamiseks vaadata õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise taotlused uuesti läbi, on kohus teinud 30.11.2021 otsuse, millega jäetakse 19.02.2021 Tartu halduskohtu otsus muutmata.

Tartu halduskohtu otsus tühistas Kambja vallavalitsuse 23. juuli 2020. a korralduse nr 2033 osaliselt ja kohustas Kambja valda kaebajate taotlust, määrata täiendav ekspertiis, uuesti lahendama.

Vallavalitsus kinnitas OÜ Ehitusplaneerimise teostatud eksperthinnangu ehitise endisel individualiseeritaval kujul säilivuse kohta. Hinnangu kohaselt on Eeriko nr 7 ehitised: Tiigi tee 11 – ehitis säilinud endisel individualiseeritaval kujul; Tiigi tee 13 – ehitis endisel individualiseeritaval kujul säilinud osaliselt; Tiigi tee 15 töökoda – ehitis ei ole endisel individualiseeritaval kujul säilinud; Tiigi tee 15 laut – ehitis endisel individualiseeritaval kujul säilinud osaliselt; Tiigi tee 17 ehitis õigusvastaselt võõrandatud vara hulka ei kuulunud.

Maatüki, millel paiknesid Eeriko 7 laut ja ait-sepikoda, otsustas riik anda kolmanda isiku omandisse. Maatüki otsustas riik anda Eesti maaülikooli omandisse ja selle kohta avati kinnistusraamatu registriosa esmakordselt 19. märtsil 1998. Kinnistusraamatu väljavõttest nähtuvalt kanti kinnistu esimese omanikuna registrisse riik ja 22. aprillil 1999 maaülikool. Maaülikool jagas kinnisasja kaheks ning vaidlusaluste hoonete aluse maatüki kohta avati uus registriosa (Tiigi tee 15) 22. novembril 2010. Seejärel võõrandas maaülikool jagamisel tekkinud kinnisasja käesolevas asjas kolmanda isikuna kaasatud OÜ-le Autod ja Osad. Viimane võõrandas pool mõttelise osa kinnistust, kuid omandas selle hiljem uuesti.

Eeriko nr 7 talu õigustatud subjektid leiavad, et Tiigi tee 15 katastriüksusel asuvad ehitised (laut ja ait-sepikoda) ning nende teenindamiseks vajalik maa on jäetud riigi omandisse ebaseaduslikult. Ringkonnakohus on seisukohal, et isegi kui Eeriko 7 lauta ja ait-sepikoda ei ole enam võimalik tagastada, sest need on läinud eraomandisse, siis on võimalik esitada õigustatud subjektidel kahju hüvitamise nõue. Selline nõue oleks aga liiga umbmäärane, kui pole isegi teada, millises ulatuses tulnuks hoone tagastada, st kui suures osas tekitati õigustatud subjektidele kahju. Seetõttu on põhjendatud panna vallavalitsusele kohustus enne õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise taotluste lõplikku lahendamist vähemalt kaaluda uue eksperthinnangu tellimist asjaolude õigeks väljaselgitamiseks.

Vallavalitsus nõustus Tiigi tee 15 ehitiste täiendava ekspertiisi läbiviimisega.

Kino maale
EelminePesukaru tabatud
JärgmineVallavalitsuse istungilt