0.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivRaamatutriloogia Kuperjanovist ootab heldeid annetajaid

Raamatutriloogia Kuperjanovist ootab heldeid annetajaid

pildikinkTervitus, Kuperjanovi kuradid, kuradite sõbrad ja aatekaaslased!

14. juunil mälestasime genotsiidi ohvreid, kuulasime üheskoos küüditatute pisarates pajatusi, needsime kurjuse tegelikku palet.

pildikinkTervitus, Kuperjanovi kuradid, kuradite sõbrad ja aatekaaslased!

14. juunil mälestasime genotsiidi ohvreid, kuulasime üheskoos küüditatute pisarates pajatusi, needsime kurjuse tegelikku palet.

Samal päeval 69 a. tagasi tõugati jalahoobiga autokasti ka Vabadussõja kangelase Julius Kuperjanovi abikaasa ja lesk Alice…

Verejanulised nälginud koerad leidsid soodsa kättemaksuarveteõienduse hetke Vabadussõja kaotuse eest. Nad leidsid lihtsa lahenduse otsustada üle 3000 mehe, üle 3000 naise ja üle 3000 eesti lapse saatuse eest, heites nad määrdunud kaubavagunite põrandatele, et neid väeteid lahutada oma kodust, toitvast maamullast, armsatest sugulastest ja isamaast.

Miks nad seda tegid? Pole lihtsamat vastust – nad kartsid! Kartsid rasedaid naisi, kartsid põlvepikkusi lapsi, kartsid vaprat Alice Kuperjanovit.

Julius Kuperjanov ütles juba Vabadussõjas: „Me kõik oleme surma mõistetud, küsimus on vaid selles, kuidas me surra tahame, kas ausalt ja truilt sõjameestena või lammastena, keda korralt maha tapetakse!“

Tollal (ja juba mõned aastad varem) otsustasid meie lapsi ja isasid-emasid kaitsma kohustatud riigijuhid lammaste kombel alla anda, arvasid paremaks end lamba kombel tappa lasta. Nagu teame, lõppes lugu veelgi häbiväärsemalt: nad surid hullumajades – kirjeldamatus alanduses, mõõtmatus häbis ja ebariigimehelikus väärikuses, mille tõttu lasub meis endaski veel tänini häbitunne kaasmaalaste pärast, keda aidata ei suutnud.

Julius Kuperjanovi Selts (JKSelts) taasasutati põhjusel, et kõnelda leitnant Kuperjanovist ülivõrdes kui rahvuskangelasest.

Samamoodi, nagu tehti seda veel 1919. aastal: „Kuperjanow! See nimi, mis ilma eel-ja järelseletuseta tulewastele eestlastele palju ütleb, sest kadunu on enam kui 700 aasta järele esimene Eesti kangelane, ja kui niisugune on tal Eesti ajaloos oma hiilgekoht…” („Päevaleht” nr 34, 11.02.1919.a, „Mööda rüüstatud kodumaad”)

Kahjuks kestab tänases Eestis punase ideoloogiaga painutatud “tõdede” võidukäik, sest taastatud Eesti Vabariigis leidub piisavalt inimesi, kes näevad jätkuvalt leitnant Kuperjanovis karistajat, verehimulist, karmikäelist ja kättemaksuhimulist ülemust, samuti allumatut või jäärapäist ohvitseri, kes lasti maha omade poolt.

Kolm Eestis lugemata lugu Julius Kuperjanovist

Täna seisame silmitsi tõehetkega, kui vaatame peeglist enesele silma ja otsustame kaasa aidata tõe levikule, usume aususe võitu, tahame panustada Julius Kuperjanovile, sest tal oli, on ja jääb ka edaspidi õigus läbi JKSeltsi, läbi iga temast lugupidava inimese rääkida kaasa meie riigi iseolemise tahtes.

Aita juba täna kaasa Julius Kuperjanovist uue raamatutriloogia väljaandmisele, aita kinni maksta osakenegi, kasvõi üks pisisamm, mille leitnant Kuperjanov oma vere hinnaga astus Sinu tuleviku loomiseks.

Raamat kuulutab tõde, austab isamaatruudust, sülitab valele näkku, vihkab laimu ja ebalojaalsust. Neid kolme Eestis veel lugemata lugu hakkab täiendama JKSeltsi auväärse 72aastase ajaloo ülevaade, mille all loetletakse üles need seltsi liikmed ja nende lugupeetud sõbrad ja Kuperjanovi austajad, kes annetavad oma panuse raamatu trükkimiseks. Teretulnud on iga summa, kuid suurannetus algab 1000 kroonist.

Raha ülejäägi korral kasutame selle heategevuslikult uute tõdede avaldamiseks, nende avastamiseks ja eestluse elavdamiseks, millest jääme ka väsimatult rääkima. Olgu see rahasumma panuseks meie kalli Eesti kangelase heaks.

Raamat ilmub sel aastal Julius Kuperjanovi sünniaastapäeva eel ja seda jagame ka kõigile Julius Kuperjanovi sõpradeleannetajatele Tartus ajalookonverentsil 8. oktoobril.

 

Arveldusarve:

MTÜ J. Kuperjanovi selts
A/a nr. 22 10 49 62 64 28

IBAN: EE37 2200 2210 4962 6428
Swedpank

Levitage seda teadet sõprade, koolikaaslaste ja kõigi isamaalaste seas

Info ka kodulehel www.kuperjanov.ee.

Lugupidamisega JKSeltsi nimel
Olev Teder

 

Kambjalane Julius Kuperjanov

j.k.

Julius Kuperjanov sündis 11. oktoobril 1894 Venemaal, Pihkva kubermangu Ljohhovo asundusse väljarännanud eestlaste peres.

Kümneaastase poisina naasis ta 1904. aastal koos perega Eestisse. Isa omandas (ostis) Vana-Kuuste valda Lalli külla 35-hektarilise talukoha. Peres oli kokku 9 last.

Julius lõpetas 1909. aastal Sipe ministeeriumikooli. 1910. aastal astus ta Tartu Õpetajate Seminari ning neli aastat hiljem sai temast koolmeister Kambja kihelkonnakoolis.

Julius Kuperjanov laulatati Alice Johansoniga 24. veebruaril 1918 Kambjas.

Juliuse üks esiisadest oli Kupperi (talu) Jaan. Selle järgi olevatki vene ametnik pannud perekonnanimeks Kuperjanov.

Vikipeedia

Loetumad