Kogukonnatunne kosub koolieas

777

7. juuni hommikupoolikul kirendasid Ülenurme koolihoone juurest kolme suunda kulgevate teede ääred kollastest helkurvestidest. Ikka kaks koolilast paaris ja nende vahel suur must prügikott – kõik, mis kuskilt teepervelt, heki alt või rohu seest leiti, nopiti hoolikalt üles ja susati kotti. Lapsed olid tähelepanuväärselt terased ja põhjalikud! Just äsja oli koolidirektor helistanud ja teada andnud – koolilapsed on koos oma juhendajatega väga kiiduväärsel koristusmissioonil.

Ettevõtmise taustast ja kulgemisest rääkis põhjalikumalt koristustalgute mõtte algataja ning peakorraldaja õpetaja Peep Reimer: „Mõte õpilastega koristustalguid teha tekkis pärast seda, kui alustasime Ülenurme Gümnaasiumi 12. klasside õpilastega kogukonnapraktikat ehk vabatahtlikku tööd. Kuna vabatahtlik töö hõlmas peamiselt konkreetsetes vabaühendustes praktika tegemist ja piirdus gümnasistidega, siis tuli kohe ka mõte, et midagi saaks teha ka nö väikestega. Eelmisel aastal sai esimest korda proovitud 7. klassidega ja sellel aastal siis 6. klasside õpilastega. Kuna 6. klassidel on juba ühiskonnaõpetuse tunnid, siis sai tundides käsitletud ka kodanikuühiskonna teemat ning vabatahtlikku tööd. Asja mõtteks oli eeskätt see, et alati ei tule ainult loota riigile või vallale ja oodata sealt mingisuguseid hüvesid (näiteks tasuta toitu vms), vaid igaüks saab ka ise panustada midagi kohaliku kogukonna heaks ja teha midagi jõukohast riigi/valla heaks. 6. klasside õpilased võtsid sellest teemast tundides väga hästi kinni ja tahtsid tõesti ka ise seda kõike teha.

Kooli juhtkonna heakskiidul saigi üritus korraldatud. Kaasa lõid klassijuhatajad Mart Andresson (6.b) ja Toomas Laan (6.c). 6.a klassijuhataja Kairi Karlson ei saanud konsultatsioonide tõttu üritusel osaleda. Appi tuli ka sotsiaalpedagoog Marion Soostar.

Et meie tegevus toimus tiheda liiklusega maanteede ääres, siis palusin abi ka lapsevanematelt, et nad annaks lastele kaasa helkurvestid. Enne minekut tegime kogunemise, kus seletasime veel kord üle oma tegevuse eesmärgid ja pöörasime tähelepanu turvalisusele (autojuhid olid enamuses üllatavalt tublid – võtsid hoo maha ja olid tähelepanelikud).

Koristasime kolmel suunal – kooli juurest Ülenurme raudteepeatuse juurde; teine grupp puhastas teeääri kuni Roiu ringini ja kolmas grupp Tõrvandi bussipeatuseni. Ka eelmisel aastal oli meil olnud koristamiseks sama trass. Prügi sai kogutud väikese konteineri jagu ning vähemalt sellel aastal mingisuguseid probleeme õpilastega polnud. Kõik tegid usinasti tööd. Ühtlasi imestasid lapsed selle üle, kui palju igasugust sodi on ümbruskonnas.

Kindlasti on kogu sellel tegevusel ka see õpetlik mõju, et need, kes koristamas käisid, viskavad ise väiksema tõenäosusega prahti maha.

Niisiis, kui järgmisel aastal jälle juunikuu käes on, siis kordame jälle oma aktsiooni!“

Tublidel lastel ja nende õpetajatel-juhendajatel-vanematel oli lõppkokkuvõttes kindlasti hea meel päeva jooksul kordasaadetu üle. Olen kindel, et nagu mul endal, nõnda ka möödujatel oli tore tunne meie koolilaste usinat askeldamist jälgides – märkasin tõepoolest, kuidas autojuhid õpilasi nagu vilkaid sipelgaid mööda teepervi turnimas ja sodi noppimas nähes hoo maha võtsid ja mitut soosivat naeratust täheldas mu silm läbi sõidukite esi- ja küljeakende. Need lapsed, keda trehvasin, olid tõesti rõõmsameelsed ja tarmukad. Kiitsin neid, kes kuuldeulatuses, aga meie kõigi kiidusõnu väärivadki kõik selles aktsioonis osalenud. Tore algatus ja tõhus tegu tegi kenamaks meie kõigi kodutee, pisikeste nobedate näppude omanikud andsid kogukonna heaoluks oma silmahellitava panuse. Aitäh kõigile!

MAIRE HENNO

Kino maale
EelmineKambja piirkonna koolide oivikud ja nende vanemad kutsuti vastuvõtule
JärgmineMeie vallavalitsuse töötajad