Aime-Laine Kahk sai Eesti Vabariigi presidendilt elutöö preemia

1400
Aime-Laine Kahk Kadriorus presidendi tunnustust vastu võtmas. Foto: Sandra Ird

Aime–Laine Kahk alustas tööd laste näiteringi juhendajana 1954. a Udernas 18-aastasena ja tegutseb samal alal ka praegu. Ta on aktiivne teatritegija olnud 64 aastat ja tema plaan on ikka jätkata.

Kõige viljakamaks kujunesid Aime jaoks Reola koolis töötatud 20 aastat. Igal aastal jõudis lavale vähemalt üks lavastus. Kui 1984. a avati Ülenurme Gümnaasium, kogunes näiteringi asutamisproovile terve klassitäis õpilasi. 2000. aasta kevadeks oli Aime 64-aastane. Tal oli selja taga 46 aastat pidevat koolitööd ning ametlikult oli ta juba pensionär, ometi jätkas ta eri vanuses näitetruppidega nii koolis kui ka Reola kultuurimajas. Kõige viljakam oli 2010/11. õppeaasta, mil kolmes näiteringis valmis viis etendust. Sel aastal täitus 2000. aastal asutatud Reola Noorte Näitetrupil 18. tegutsemisaasta, mida tähistati 23. märtsil järjekordse teatriõhtuga ja kahe lühinäidendi etendamisega.

Aime on juhendanud kaht tüüpi näiteringe, mis koosnevad kas üheealistest või siis eri vanuses õpilastest. Sellel õpetamisviisil on omad tugevused ja sellel on ka omad raskused. Ülenurme Gümnaasiumi huvijuht Merlin Ponna, kes sai ka ise teatripisiku Aime-Laine Kahki näiteringidest, sõnab veendunult: „Aime on Pedagoog suure algustähega, kes märkab, oskab ja tahab noortega tegeleda ning neid ennast avastama panna.“ Aime on pidanud aastaid teatritöö kroonikat. 1984.-1994. a kroonika sissejuhatuses on kirjutatud Tove Janssoni read: „Teater on mulle tähtsaim koht maailmas, sest selle kaudu näidatakse rahvale, kuidas elada, kuidas saavutada seda, mille järele nad igatsevad.“

MAIA UIBO,
Kambja valla haridusnõunik

Minu lugu

6. mai

Panime aiamaal viimast vagu kartuleid maha, kui mu telefon helises. Mulle oli üllatuslik kõne Kadriorust Presidendi Kantseleist. Paluti täpset postiaadressi, et saata kohale tähtis teade. Imestasin ja küsisin, millega olen selle ära teeninud. Vastaja teatas, et arvestagu ma 1. juunil, lastekaitsepäeval Tallinna tulekuga.

Kui telefonikõnes jutuks olnud kutse kohale jõudis, sain teada alljärgnevat: „Vabariigi Presidendil on au paluda Teid, Aime-Laine Kahk perega, lastekaitsepäeva perepäevale 1. juunil 2018. a kell 14.00-16.00. Üritus toimub roosiaias.“

Üllatus oli suur ja rõõmustasin väga, et minu tegemisi on märgatud.

1. juuni

Sõitsime pealinna poole: poeg, tütar, pojatütar ja tütretütar. Olime varakult kohal ja jalutasime ka KUMU aias. Perepäeva ilm oli suurepärane. Tiigivesi sätendas päikeses, roosid ootasid õisi ja kutsutud 400 külalist sagisid rõõmsalt ringi. Laval ootasid president Kersti Kaljulaid, õiguskantsler Ülle Madise ja sotisaalkaitseminister Kaia Iva. Oma liigutavas kõnes tunnustas ja tänas meie president „…neid häid inimesi ja organisatsioone, kelle pikemaajaline tegevus on silmapaistvalt mõjutanud laste ja perede käekäiku ja väärtustamist kohalikul või üleriigilisel tasemel.“ Ministrid andsid oma sõnavõttudes samuti südamlikke nõuandeid ja jagasid tunnustust kohalolijaile, kes armastavad lastega tegelda.

Saabus tunnustusürituse kõrgpunkt. Auhinnad anti välja kolmes kategoorias: „Lapse suur tegu“, „Muutuste looja“ ja „Elutöö preemia“. Kui esimeste kategooriate autasud olid kätte antud, kõlas minu nimi. Oli meeliülendav minna lavale presidendi ja ministrite juurde tunnustusauhinda vastu võtma. Tähelepanu oli liigutav. Tuli anda intervjuusid ja poseerida fotograafidele. Eriti armas oli, et president palus mu pere ühisfotole. Meie president on äärmiselt sooja südamega inimene, kellega kujunes meil sõbralik vestlus. Õige inimene meie riiki esindama!

Tunnustusauhinna meeskond oli perepäeva kaunilt korraldanud, sest kahe tunni jooksul leidsid kõik koosviibijad endale meelepärast tegevust. Kadrioru roosiaed on aga pidulikeks vastuvõttudeks loodudki.

Aitäh kõigile kaasteelistele, kes on tähele pannud minu töid ja tegemisi üle poole sajandi kestnud õpetajatöös ning jätkuvat tegutsemist laste vaba aja sisustamisel sõnakunsti abil, näidendite lavastamisel. Aga teisiti ma ei oskagi, selline on minu armastatud elamisviis.

Tänan vallavalitsust, kolleege koolis ja kultuurimajas, eriti aga oma peret ja kõiki õpilasi, kes on minu lavale toodud näidendites tegelastena esinenud. Kallid teekaaslased, teie abita ja toetuseta, teie hea sõbraliku sõnata poleks ma nii kaugele jõudnud ja nõnda töövõimelisena püsinud.

On tõesti soe tunne, et olen osutunud tunnustusauhinna laureaadiks kategoorias „Elutöö preemia“. See annab mulle elujõudu veel ja veel.

AIME LAINE KAHK, hingelt õpetaja

Kaitsmine tähendab ka üldisemalt hoolimist, hoolitsemist, armastust. Ja nii on just laste kaitse andnud meile ehk ühe olulisima asja, mis meist inimesed teeb. Tänan neid, kes töötavad väsimatult selle nimel, mis ongi kõige olulisem: et hoida neid, kes edaspidi hoiavad meie Eestit.

Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid

Kino maale
EelmineKadunud madu leitud
JärgmineMemme-taadi peol saab ka vererõhku mõõta