Lambamäng Mitteteatrite Festivalil

59
Unipiha kooli lapsed XVI Mitteteatrite Festivalil. Foto: Eha Jakobson

„Mina hoian eide utte, mina kaitsen taadi karja, eit teeb mulle uue kuue, taat teeb talvise kasuka…,“ mängivad Unipiha kooli lapsed just teatripäeval Elva kultuurikeskuse laval.

Perenaine (Jumi Seepter, 2. kl) on karjase (Andreas Tenno, 3. kl) manitsussõnadega teele saatnud, et see ikka ilusti karja valvaks ja hunti eemal hoiaks. Lambad aga lustivad enne karjamaale minekut, löövad sarvi kokku, kalpsavad ja kepsutavad. Kaasa vilistatakse ka koer Reksi (Teele Sööt), ongi kindlam minna.

Nii algab draama sugemetega vana laste pärimusmäng, mis festivalile minekuks on siiski sõnalisemaks ja sisukamaks-tegevuslikumaks dramatiseeritud.

Karjane laulab ja ehitab lauluga karjas olles aeda hundi ja karu vastu, aga peamine unistus on ikka uus kuub…

Mesikeelsel ja leidlikul hundil (Ares Urm, 2. kl) õnnestub siiski karjane kahel korral „ära lollitada“, kuid lõpuks toob särtsakas perenaine oma karja koju, ainult üks lammas jäetakse hundile tingimusel, et see enam talu karja ei tule. Ja uuest kuuest tuleb karjasel muidugi suu puhtaks pühkida.

Huvitav on see, et juba meie esivanemad armastasid lapseeas selliseid draama elementidega mänge. Oleme mänginud oma kooli lastega ka laevamängu, väravamängu ja kanade müümise mängu. Aga neid on muidugi rohkem.

Miks me just sellise etenduse tegime? Meie igapäevase koolielu juurde on juba varsti 40 aastat käinud regilaul kui käeulatus ja tervitus meie esivanematelt: loodusega koos elamine, temaga arvestamine, oma igapäevase eluga hakkama saamine, rõõmustamine ja kurvastamine – kõik see, mida on vaja ka tänapäeva inimestele. Nii et jätkasime oma vana joont – viljeleda oma rahva pärimust. Ikka selleks, et lavale pääseks esinema terve kool, lastes kasvaks esinemisjulgus, avatus, oskus oma eesvanemate varandusega midagi peale hakata ja ise sellest rõõmu tunda.

Hakkasime seda lambamängu ette valmistama üsna varakult, et lastel tekstid hästi peas oleksid, nii et mängulusti saaks valla lasta. Kaks korda saime ka Kambja kultuurikeskuses lavaproovi teha. Aitäh kultuurikeskuse juhatajale Saidi Tammeorule.

XVI Mitteteatrite Festival on õigupoolest laste ja noorte, alates lasteaedadest ja lõpetades gümnaasiumidega, lühilavastuste festival, mis toimus teatrikuu lõpus kahel päeval Elva kultuurikeskuses. Esimeses reas istus kolmeliikmeline žürii, kes hindas ja analüüsis. Meiegi etendus ja näitlejad leidsid tunnustust. Unipiha Algkool võttis säärasest toredast festivalist osa esimest korda.

Eha Jakobson
Unipiha Algkooli direktor

Kino maale
EelmineTartu Kunstimuuseum kutsub kõiki väärikas eas kunstinautijaid „Seenioride reede“ eriprogrammile
JärgmineKeelekirev nädal Kuuste Koolis: õppimine läbi keelte ja kultuuride