Trikirattakross on eriline ja kaasahaarav spordiala

484
Rasmus Kiss krossirajal.

BMX-kross ehk trikirattakross on jalgrattasport, kus 8 ratturit stardivad stardiväravast kõrvuti umbes 400-meetrise künkliku raja läbimiseks. Võitjaks saab see, kes ületab finišijoone esimesena. Võistlejad kannavad spetsiaalset turvavarustust ning sõidavad erilise, selle ala rattaga. Raja läbimisel tuleb sooritada erinevaid tehnilisi võtteid, hüppeid, läbida viraaže ning olla kehaliselt liikuv. See spordiala eeldab head reageerimiskiirust, kiiret sõitu ja hirmude ületamist.

Mina olen selle spordialaga tegelenud umbes 12 aastat. Alustasin 4-aastaselt, kui sain aru, et mulle väga meeldib sooritada rattaga erinevaid hüppeid. BMX krossi treeningutele sattusin juhuslikult Tähtvere spordipargis, kus tol hetkel treeningut läbi viiv Olavi märkas minu huvi selle alaga tegeleda ja sära mu silmades ning kutsus treeningutele. Minu esimene võistlus oli 5-aastaselt Leedus, kus sain 4. koha.

Minu meeldejäävamad tulemused mu nooremast ajast on 1. koht Riias ning Eesti meistritiitel B6 vanuseklassis. 6- ja 7-aastaselt saavutasin Eesti meistrivõistlustel 3. koha, 10-aastaselt saavutasin B9-10 vanuseklassis Eesti meistrivõistlustel 2. koha. 10-aastaselt osalesin Soomes Nordic Games võistlustel, kus sain B10 vanuseklassis 1. koha. Järgnevatel aaastatel olen saavutanud Eesti arvestuses teisi ja kolmandaid kohtasid.

Eestis saab BMX krossiga tegeleda Tartus ja Tallinnas, kus on olemas selle ala jaoks spetsiaalne välirada. Talveperioodiks on klubid omaalgatuslikult ehitanud treeningute jaoks ka siserajad. Mina käin talvel treenimas Reolas asuvas Tartu BMX Indoor sisehallis.

Oma 12-aastase spordikarjääri jooksul olen treeninud ja võistelnud erinevate klubide all, kuid praeguseks oleme selle ala suurte huvilistena koondunud oma klubi BMX Racing Estonia alla. Klubi peatreeneriks on lätlane Klavs Lisovskis, kes ise on saavutanud BMX-krossis Euroopa meistritiitli. Temaga koostöö on sujunud tulemuslikult. Samuti lööb klubis kaasa endine jalgrattasportlane Siim Lepik, kes keskendub nüüd järelkasvu treenimisele.

Eestis on antud spordiala veel suhteliselt noor, seetõttu treenijaid ja võistlusi on vähe. Enamik võistlusi on Lätis ja mujal Euroopas. Minu suvised nädalavahetused mööduvad peamiselt võisteldes. Sel aastal on suurimad sihid Euroopa meistrivõistlused Belgias ja Euroopa karikasarja üks etappidest Valmieras.

Sel aastal on hooaeg alanud väga hästi. Ma tunnen, et olen parimas vormis, hea füüsilise ettevalmistusega ja olen olnud Lätis igal võistlusel poodiumil ning Eesti esimene võistlus tõi 3. koha.

RASMUS KISS,
krossirattur

Kino maale
EelmineVallavolikogu kinnitas 2021. aasta majandusaasta aruande
JärgmineVeerand sajandit ja veidike peale