0.9 C
Kambja
Teisipäev, 23.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivElektrikatkestus Kambja piirkonnas

Elektrikatkestus Kambja piirkonnas

Täiendatud 01.11.2012.

Kambja piirkonnas oli reedel umbes kella 12.30-st elektrikatkestus. Elektrilevi taastas elektrivarustuse kella 14.46 ajal.

Valla ametiasutuste võrguküljed ei olnud katkestuse ajal kättesaadavad. Internetiraadioühendused Tartuga olid häiritud.

Ulatusliku elektrikatkestuse Kambja vallas põhjustas Pauna elektriliinil purunenud isolaator, mis liinidele kogunenud jäite raskusele vastu ei pidanud ja purunes.

Purunenud isolaatori tõttu tekkis Pauna keskpinge elektriliinil lühis ja 41 piirkonda elektriga varustavat alajaama jäid kell 12.12 pingetuks. Rikketeate saanud avariimeeskond eraldas rikkelise liinilõigu ja lülitas elektri tagasi enamusele tarbijatest kell 12.46 – 34 minutit peale katkestuse algust. Veel 3 alajaama pingestati kell 13.12.
Järelejäänud seitsmele alajaamale elektrivarustuse taastamiseks tuli purunenud isolaator asendada elektrivarustus taastati viimastele tarbijatele kell 14.46.

Nädalavahetusel Eestit tabanud ilmaolud olid eriti salakavalad, mis tähendab, et rikkeid ei tulnud ühekorraga, vaid kolme päeva jooksul pidevalt. Kui reedesed voolukatkestused olid valdavalt tingitud tugevast tuulest, siis laupäeval ja pühapäeval põhjustas rikkeid jäide ja liine katki vajutanud raske sulalumi. Suurimad temperatuuride nulli lähedal kõikumisest tingitud jäiteprobleemid olidki Lõuna-Eestis: Tartu-, Põlva- ja Võrumaal. Kokku taastati kolme päeva jooksul elektrivarustus  ligikaudu 50 000 majapidamisele.
 
Elektrilevi tänab kliente kannatlikkuse eest ja palub vabandust ebamugavuste pärast, mida elektrivarustuse katkemine põhjustas. „Täna on Elektrilevi 61 000 kilomeetri pikkusest võrgust ligi 60 protsenti veel paljasjuhtmelised õhuliinid, mis on ilmastikust haavatavad. Kuna viime igal aastal liine järjest maa- ja õhukaablisse, jõuame 10-15 aasta pärast olukorda, kus ilmast tingitud katkestusi on tänasest kordades vähem. Et katkestuste ennetamine on pikaajaline projekt, teeme selle kõrval maksimumi, et riketele võimalikult kiiresti reageerida,” ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Elektrilevi tuletab meelde, et katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ja anda eluohtliku elektrilöögi. Elektririketest, katkenud elektriliinidest või liinidele vajunud puudest ja okstest tuleb teatada rikketelefonile 1343.

Loetumad