Põimukuu teine nädal pakatab kultuurist

716
Rita Ray bänd Kõue mõisas Foto: Taavi Muide (cc)

Kambja vallas leiab sel nädalal aset ohtralt kultuurisündmusi – näitusi, etendusi ja kontserte.

Mida põnevat pakub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programm? Kultuuripealinna programmi saab kuuluma üle 300 erineva sündmuse, millest esimesed 25 on publikule tutvumiseks üleval näitusel Kambja kultuurikeskuses.

Kolmapäeval, 10. augustil paneb ansambel Terminaator Kiivitaja talus publiku rokkima vingeimate hittide saatel! Kõlavad nii rokipalad kui ka armastatud laulud akustilises versioonis, nii uuem muusika kui ka vanad aegumatud lood. Kontserdile on oodatud lisaks tõelistele Termika fännidele igaüks, kes oskab lõpetada fraasi „Juulikuus lumi…“, sest sel õhtul kostuvad lavalt meie oma rokilegendi repertuaari parimad palad! Ja nagu bändile kombeks, siis maiuspalana tuleb esitusele ka mõni lugu, mida kontsertidel just tihti ei kuule.

Kodumaise soulitähe Rita Ray päralt on Kiivitaja lava neljapäeva, 11. augusti õhtul. Rita Ray on ainulaadne artist meie muusikalavadel – diivalikku souli, suitsust r&b’d ja 70ndate maiguga diskot esitav lauljatar on vaatamata oma noorele eale suutnud üllatada Eesti publikut oma jõulise vokaali, hingestatud kontsertide ja enda kirjutatud loomingu mõtestatud sõnade ning meeldejäävate meloodiatega.

Rita Ray on varasemalt öelnud, et ilma mõtteta lugusid on siin maailmas juba piisavalt. Ka oma muusikas on tal aukohal lüürika, mis kõnetab nii teda ennast kui ka publikut. Tema debüütalbum „Old Love Will Rust“ nomineeriti Eesti muusikaauhindade jagamisel koguni neljas kategoorias, aasta album ja aasta debüütalbum kaasa arvatud, ning album kogub populaarsust nii Suurbritannias kui ka USAs.

Suvekontserdil Kiivitaja talus toob Rita Ray 5-liikmelise bändiga lavale souli, vanakooli rütmibluusi ja diskomuusikat.

Laupäeval jätkub Vana-Kuuste mõisas sari „Unustatud mõisad“. Mõis on kõigile huvilistele kell 10.00 – 18.40 avatud. Igal täistunnil toimuvad mõisa ajalugu tutvustavad giidituurid, avatud on kohvik ning kaasa saab osta erinevaid meeneid ja käsitööesemeid. Kell 12 etendab Kambja näitetrupp Püünelind Andrus Kiviräha koguperelavastust „Sibulad ja šokolaad“.

Õhtul on põhjust võtta suund jälle Pangodi kanti. Saara Pius ja Toomas Uibo annavad koos saatebändiga 13. augustil Kiivitaja talu suvelaval suvise kontserdi „Olen valind tee“. Toomas Uibo oli lapstähena tuntud juba 80ndatel ning pärast saates „Maskis laulja“ osalemist inimesed lausa palusid teda, et ta laulmisega jätkaks. Publiku rõõmuks on ta juba üle aasta andnud kontserte, mis on alati soojalt vastu võetud. Saara Pius sai lauljana tuntumaks aga saates „Su nägu kõlab tuttavalt“, kus muuhulgas tuli tal järgi teha ka Toomas Uibot. Nüüd toob see kontsert kaks head tuttavat taas lavale kokku, et laulda oma lemmiklaule, teiste seas ka tuntud palad „Olen valind tee“, „Hullumeelne maailm“ ja „Wicked game“.

Ka pühapäev kostitab kahe sündmusega. Kell 10 algab kuuendat korda Kedrafest. Kõik savi sõbrad saavad Uhti kõrtsis sõrmed savisse pista ja õues toimetab Tartu rahvaülikooli suvekool. Kell 13 algab keraamikute võistlus, kus potikedral tuleb treida pooleteise kilosest savipätsist auguga anum. Kohtunike täpse silma all võidab kõrgeima anuma looja.

Kell 18 etendub põllumajandusmuuseumis kogupereetendus „Siis kui leib magusaks muutub“. See on lugu Eesti laste tegemistest ja toimetamistest aegade tagant. Ajast, kui lapsed karjas käisid, väiksemaid vendi ja õdesid hoidsid. Suvest kui maasikaid kõrre otsast söödi ja heinte sees mürati. Kus jaanilaupäev oli suur suvine püha. Aeg, kus taevas oli sinisem, rohi rohelisem ja päike kollasem… .

Need ja järgnevad sündmused on leitavad kultuurikalendrist.

Kino maale
EelmineTallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste naasevad augusti lõpus kirikutuurile
JärgmineMuudatused rongiliinidel