3.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVabariigi President tunnustas Kambja valda auhinnaga „Eesti kaunis kodu 2013“

Vabariigi President tunnustas Kambja valda auhinnaga „Eesti kaunis kodu 2013“

Veekogu, sinist taevast peegeldav järv, kaldal puud ja maja.Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves tänas 83 peret ja omavalitsust, nende seas Kambja valda kauniste kodude eest, kutsudes hoidma ja kaitsma meie omapära ning kodutunnet, sest muidu on Eesti vaid üks koht paljude kohtade seas, mitte aga kodu.

“Kaunis kodu on omanäoline, enda käte ja hingega tehtud – ainult siis muutubki kodu soojaks ja hubaseks. Ainult siis muutubki maja koduks,” ütles riigipea konkursi “Eesti kaunis kodu 2013” parimate tunnustamistseremoonial, mis peeti 25. augustil Räpina aianduskoolis.

Pöördudes parimate kodukaunistajate poole, kinnitas riigipea, et “oma kodu ja kodupaiga eest hoolt kandes olete teinud Eesti meie kõigi jaoks palju kodusemaks” ning tuletas meelde, mida ütles kord Räpina aianduskooli armastatud õpetaja ja sordiaretaja Adolf Vaigla: “Kõik aiandusega tegelevad inimesed on õnnelikud.”

 

Kaunimad omavalitsused aastal 2013:

Järva-Jaani vald,

Kärdla linn,

Püssi linn,

Rae vald,

Rapla linn,

Kambja vald.

Kodukaunistamisliikumise taaselustaja Lennart Meri soovitas 1997. aasta emadepäeva kõnes: „Tehkem kodud puhtaks ja kauniks nii seesmiselt kui ka väliselt. See on kõige lihtsam ja jõukohasem viis muuta kaunimaks, puhtamaks, rikkamaks ja tugevamaks kogu Eesti.”

Vabariigi Presidendi poolt tunnustatud kaunid kodud Kambja vallas

Are Roosvald (2000)

Metsa talu Reolasoo külas

Silva ja Ivar Tedrema (2001)

Sepa talu Ivaste külas

Elle ja Enno Ahse (2003)

Kullaga külas

Eve ja Martin Kraaner (2004)

Hallivariku talu Kullaga külas

Aimi ja Ülo Ploom (2005)

Ploomi talu Lalli külas

Sirje Ginter (2006)

Waddi talu Oomiste külas

Riina ja Jüri Erkmaa (2008)

Vana-Kuuste külas

Kuuste õpetajate korterelamu /Anne Palumets, Lauri Lints, Kristjan Leiger, Ilme Kern, Tiiu Sumberg, Vaike Palla, Anne Lindström/ (2009)

Vana-Kuuste külas

Taivo ja Mailis Prants (2010)

Pirnaku talu Pulli külas

Eda-Ann ja Tea-Reet Värimäe (2012)

Ellijaagu kinnistu Palumäe külas

Eesti Kodukaunistamise Ühendus (EKKÜ) hakkas kauni kodu konkursse korraldama 1999. aastal.

Alates aastast 2012 on konkursi nimi „Eesti kaunis kodu”. Kõik maakonnad ja neli suuremast linna (Narva, Pärnu, Tallinn ja Tartu) esitavad igal aastal juuni alguseks EKKÜ-le neli parimat kodu, kellele Vabariigi President annab Eesti taasiseseisvumispäeva paiku tunnustuse.

Kui uurida statistikat, siis selgub, et Vabariigi Presidendi poolt on Tartumaal kõige enam esile tõstetud Kambja vallas asuvaid kodusidaedu – 10 korral.

Palju tunnustatud kodukaunistajaid on ka Elva linnas (8), Haaslava vallas (6), Nõo vallas (6) ja Tartu vallas (6).

Konkursi „Eesti kaunis kodu” raames saab iga maakond alates aastast 2003 esitada presidendile autasustamiseks ka ühe omavalitsuse. Konkursi tulemuste selgitamisel on aluseks konkreetsed hindamiskriteeriumid.

Tartumaa omavalitsustest on heakorrakonkursil kiitva hinnangu ja tiitli teeninud Rannu vald (aastal 2003) ja Kambja vald (aastal 2013).

Eesti Vabariigi peaministri tänukirja ja vimpli saanud heakorrastatud kodud Kambja vallas

2000: Kuuste põhikool (Vana-Kuuste k), Elle Ahse (Kullaga k), Jüri Erkmaa (Vana-Kuuste k), Karl Zeigo (Kambja a), perekond Palu (AnneMarja mü, Suure-Kambja k).

2001: Margarita Arujõe (Männi t, Vana-Kuuste k), Leida Uri (Simka t, Kaatsi k), Kristina Värno (Koidu t, Vana-Kuuste k), Ants Matsin (Pihlaka 12, Kambja a), Jaanus ja Ene Jõelaid (Järve 1, Kambja a), Helle Toom (Pääsukese 1, Kambja a).

2002: Hans Lentsius (Jaanuse t, Suure-Kambja k), Astrid Mõts (Kakko 1, Sipe k), Tiia Ristisaar (Sipe k), Külli ja Raimond Kulberg (Kase 10, Kambja a).

2003: Kaja ja Ülo Drenkhan (Kopli t, Sirvaku k), Merike ja Tarmo Reilent (Tamme t, Suure-Kambjak), Eve ja Mar-tin Kraaner (Hallivariku t, Kullaga k), Ellen ja Enno Soodla (Kase t, Pulli k).

2004: Endla ja Juhan Tamm (Tamme t, Rebase k), Regina ja Mart Laan (Mäe-otsa t, Vana-Kuustek), Aivar Lepik (Tipu t, Aakaru k), Karin Antson (Tatraoru 10, Aakaru k).

2005: Lea ja Olev Kirs (Kirsi t, Lalli k), perekond Ploom (Ploomi t, Lalli k), Mari-Ann ja Tõnu Kase

(Kase t, Palumäe k), Ly ja Tõnis Brikkel (Koidu t, Lalli k), Malle ja Heiki Kortspärn (Krista t, Ivaste k).

2006: Ants ja Laine Zeigo (Vunni t, Salu k), Valdur ja Edda Lints (Aianurga kin, Vana-Kuuste k), Neeme ja Eva Erkmaa (Metsküla t, Oomiste k), Kalev Timmusk (Pärnamäe t, Lalli k), Ants Allaste (Allaste kin, Palumäe k), Urmas ja Katrin Koorits (Saare t, Kullaga k).

2007: Reet ja Raivo Kiuru (Järve 6, Kambja a), Krista Salumäe (Kaasiku t, Vana-Kuuste k), Riina Kuldkepp (Kajaka t, Vana-Kuuste k), Ly ja Jüri Toomiste (Pihlaka 6, Kambja a), Sirje Maran ja Kalju Eit (Vaarika 7, Kambja a), korterelamu nr 1 omanikud Anne Palumets, Lauri Lints,

Kristjan Leiger, Ilme Kern, Tiiu Sumberg, Vaike Palla, Anne Lindström (Vana-Kuuste k), Robert Ööbik (Künka t, Kullaga k).

2008: Heldi ja Madis Murumets (Terli t, Kaatsi k), Hanno Punder (Tootsi t, Kodijärve k), Aavo Toom (Keerdo t, Raanitsa k), Tarmo Marken (Kallaste t, Suure-Kambja k), Leena Visnapuu (Tammemäe t, Aakaru k), Maie ja Heino Zoo (Võru mnt 1, Kambja a).

2010: Kase tänav 2 korterelamu (Kambja a), Anne Kase ja Ole-Johan Hestnes (Köörna kin, Suluk), Vello Margusoo (Toome AÜ 15, Virulase k), Jüri Püvi (Sassi kin, Virulase k), Kalle Kask (Kalju I, Sipe k), Kristina Värno (Koidu t, Vana-Kuuste k).

*Aastal 2011 see traditsioon katkes.

Eesti Kodukaunistamise Ühendus

http://www.iluskodu.ee

 

Tänuavaldus

Aumärk.Täname kõiki hoolsaid inimesi, kes on oma kodusid armastanud, hoidnud ja korrastanud.

Tunnustame kõiki ettevõtteid ja asutusi, kus on peetud oluliseks pöörata suurt tähelepanu ja hoolt ümbrusele ja heakorrale.

 

Kambja vallavalitsuse nimel

vallavanem Ivar Tedrema

Loetumad