4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTänavusel talgupäeval pühendutakse tuleohutusele

Tänavusel talgupäeval pühendutakse tuleohutusele

 Teeme Ära talgupäeva meeskond kutsub tänasest kõiki aktiivseid inimesi ja organisatsioone alustama ettevalmistusi üle-eestiliseks talgupäevaks, mis sel aastal peetakse 2. mail. Juba kaheksandat aastat kogunevad kümned tuhanded eestimaalased maikuu esimesel laupäeval, et võtta käsile kõige pakilisemad tööd ja tegemised, mis aitavad kaasa elu edenemisele nii oma kodukandis ja kogukonnas kui ka kaugemal.

Talgud saab kirja panna uuenenud talguveebis aadressil www.teemeara.ee.

Endiselt kehtib talgupäeval põhimõte: igaüks saab ise otsustada, mida 2. mail oma kodukandi või kogukonna heaks ühiselt ette võtta.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik.

Seekordse talgukevade rõhuasetused lähtuvad elulistest valikutest ning üheks tänavuseks fookusteemaks on tuleohutus.

Tuleohutus väärib tähelepanu

„Teeme ära“ talgupäeva meeskond kutsub koostöös päästeametiga ja päästeala vabatahtlikega korraldama kõikjal Eestis tuleohutustalguid või pöörama ka teistel talgutel tähelepanu tuleohutusele. Olgu talgupaigaks küla seltsimaja, korteriühistu või looduskaunis koht, igal pool saab muude vajalike talgutööde kõrval panna rõhku ka otseselt tuleohutusega seonduvale.

Päästeauto juurdepääsuteede puhastamine, veevõtukohtade korrastamine, küttekollete ülekontrollimine, korstnate pühkimine, suitsuandurite paigaldus ning kontroll jm praktilised tööd suurendavad oluliselt nii kodude kui avalike hoonete ja paikade tuleohtust ning aitavad vähendada tuleõnnetuste ja ka tulesurmade arvu.

Igale talgujuhile antakse lisaks traditsioonilisele stardipaketile üle ka suitsuanduri ja tuleohutuse infot, et ennetada tuleõnnetusi ja tõsta inimeste teadlikkust seoses võimalike ohuolukordadega.

Värvijäägid tuleks anda taaskasutusse või viia jäätmejaama

Koostöös Vivacoloriga võetakse sel aastal fookusesse kodudesse, keldritesse ja garaažidesse seisma jäänud kasutuskõlblikud värvijäägid, mis alatasa jalgu jäädes meenutavad juba tehtud remonti ning valesti käideldes võivad põhjustada ka ohtu keskkonnale.

Tänavuse talgukevade üheks uueks teemaks ongi üheskoos Vivacoloriga sündinud algatus, mille raames kutsutakse inimesi kokku koguma oma kasutuskõlblikud värvijäägid, et suunata need heategevuslikul eesmärgil taaskasutusse. Kasutuskõlbmatud ja aegunud värvijäägid tuleks viia jäätmejaamadesse.

Täpsemat infot selle algatuse kohta leiab lähiajal talguveebist.

Talgulisi oodatakse mereranda

Koostöös Eesti meremuuseumiga, mis tänavu tähistab oma 80. tegevusaastat, kutsutakse inimesi korraldama talguid mereäärsetes paikades ja neist aktiivselt osa võtma.

Eesti on mereriik ja meri meie kõigi ajalugu, väärtus ja kingitus. Kodune Läänemeri vajab palju enam hoolt ja abi, et sellest jätkuks veel palju ka järeltulevatele põlvedele. Selleks, et algaval merehooajal oleks kõigil hea mere ääres viibida ja merele sõita, pöörataksegi tähelepanu mere ja mererandade korrastamisele.

Stardipakett talgujuhile

Talgute stardipaketi saavad talgujuhid, kes on oma talgud „Teeme ära“ kodulehele kirja pannud.

Koostööpartnerite toel kokku pandud ja talgukorras komplekteeritav stardipakett koosneb praktilistest abivahenditest ja nõuannetest talgupäeva ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks. Pakett sisaldab esmaabitarbeid, väikest töökindavaru, kaelarätti talgujuhile, ajalehe Talguline värsket numbrit, peotäit pähkleid ja komme, ehitus- ja aiapoe sooduskupongi, talgukuulutusi, Talguhundi kleepse, tuleohutuse juhiseid, kriisijuhendit ja talgunõuandeid.

Stardipakettide laialisaatmine algab aprillis.

2014. aastal korraldati üle Eesti 1754 talgut, millest võttis osa 45 024 talgulist ehk 3,5% eestimaalastest, mis näitab järjest kasvavat valmisolekut vabatahtlikuks tegevuseks.

Täpsem info: www.teemeara.ee

 

Loetumad