Ukrainlasteni jõudsid kaubikud ja maiustused

765

Piret Kalmus elab juba aastaid Kambja vallas Ülenurmel ja EMÜ dotsendina on ta olnud seotud Ukrainas samas vallas tegutsevate teadlaste, farmerite, õppejõududega jne. Paljud tema kolleegid jätsid aasta tagasi oma töö ja suundusid oma riiki kaitsma.

Eelmise aasta aprillis reageeris Piret kolleegide abipalvele leida Euroopast külmaseadmega kaubik, mida oli vaja, et väärikalt kohelda ja transportida hukkunud Ukraina sõdureid. Ilmad olid soojad ja vahemaad pikad… Piret leidis Eestist kaubiku ja sõprade ning tuttavate abiga saatis selle muu vajaminevaga Ukraina poole teele. Piret ja tema poeg viisid kaubiku Poola, kuhu neile tuli vastu õbluke ukrainlanna Anna samuti oma 16-aastase pojaga, et siis juba kaubik edasi toimetada. Kaubik on tänaseni töös. Nagu Piret ise ütleb: „See on sõda, ilma illusioonide ja roosamannata.“

Sellega Pireti panustamine ei lõppenud, ta on olnud pidevas suhtluses oma kolleegidega. Eelmise aasta viimasel päeval tui Piretile külla teine Kambja valla elanik Jaanus Vahtra, kes ütles, et hea meelega annetaks ühe auto, VW Caddy, Pireti ukrainlastest kolleegidele. Mõeldud, tehtud! Nüüd oli tarvis see auto täita sõduritele vajaminevaga ja selleks tegi Piret taas korjanduse. Pireti onutütar Ebe (Tõrvandi Lasteaia Rüblik liikumisõpetaja) võttis enda kanda energiat andvate Kalevi maiustuste kogumise. Uskumatu, kui osavõtvalt tulid kaasa Rübliku õpetajad ja lapsed koos vanematega, kogudes muljetavaldava koguse maiustusi! Viimasel nädalal andis oma panuse ka Ilmatsalu kool.

Auto sai täidetud vajaminevaga ning Piret ja Ebe asusid autoga Poola-Ukraina piiri poole teele. Tänaseks on vajaminev jõudnud rindele sõduriteni ja maiustustest said osa ka paljud Ukraina lapsed. Ukraina kolleegidest sõdurid on väga tänulikud ja südameni liigutatud eestlaste panusest.

Ebe Kalja
MTÜ Südamega Ukrainale

Kino maale
EelmineKoos olemise ja tegemise rõõm
JärgmineMuusikakoolist