Laululinnu lasteaia lastele meeldib olla õues

592
Värskes õhus liikumine toetab laste õppimis- ja arenguvõimekust. Foto: Kaia Korela ja Krista Grosnõi

Laululinnu lasteaed juhindub õppe- ja kasvatustöös Johannes Käisi üldõpetuse põhimõtetest, millest olulisemad on elu- ja loodusläheduse põhimõtted. Püüame lastega võimalikult palju õues viibida ning anname neile seeläbi võimaluse kogeda ja nautida ümbritsevat keskkonda. Meie lasteaed asub küll linnaäärses keskkonnas ning ehedat loodust ei ole ümberringi palju, kuid õueala võimaldab lastel siiski nautida tegevusi vabas õhus.
Õues toimetamisel on palju positiivseid mõjusid. Laste üks olulisemaid vajadusi on liikumisvajadus. Just õues olemise aeg võimaldab neil seda vajadust täita. Kui lapsed on saanud piisavalt õues viibida, on nad rahulikumad, keskenduvad paremini ning tunnevad end hästi ja on rõõmsamad. Eestis läbi viidud uuring on näidanud, et kehaliselt aktiivsed lapsed on vaimselt võimekamad. Seega värskes õhus liikumine toetab laste õppimis- ja arenguvõimekust.

Värskes õhus viibimine tugevdab laste immuunsüsteemi

Lisaks liikumisele võimaldab õuekeskkond lapsel ka puhata. Johannes Käis on öelnud, et loodus on meile puhkuse kohaks ja elurõõmu allikaks. Meid ümbritsev loodus oma värvide, helide ja lõhnadega võimaldab lapse kehal ning meelel lõõgastuda. Nad saavad õues puhata tehiskeskkonnast ja rühmaruumis valitsevatest piiridest. Õues on lastel suurem vabadus. Muidugi kehtivad õueski omad reeglid. See tähendab olla loov, liikuda laiemalt, eksperimenteerida oma häälega, avastada, uurida, mässata ning nautida õuekeskkonna ilu ja vahel ka valu.
Rohke värskes õhus viibimine on kasulik lapse tervisele. Loomulik valgus on hea lapse silmadele. Päikesest saadav D-vitamiin on vajalik kasvava lapse luustikule, energiataseme normaliseerimisele ja üleüldisele tervisele. Ka sombuse ilma korral omastatakse D-vitamiini ning parem on viibida nõrga intensiivsusega loomuliku valguse kui tehisvalguse käes. Värskes õhus viibimine tugevdab laste immuunsüsteemi ja seeläbi muutub nende organism vastupidavamaks haiguste suhtes. Lapsed haigestuvad vähem, kuna nad on karastatud. Nad on harjunud miinuskraadidega õues olema. Samuti on laste organism tugevam bakterite suhtes, sest väliskeskkonnas viibides harjub organism nendega kokkupuutes.
Olles lastega õues viibimist võimalikult palju praktiseerinud, võime väita, et Metsvindi rühma lapsed on tervemad. Seda väidet kinnitab rühma kõrge kohalkäidavus. Lapsed on vähem vastuvõtlikud haiguste suhtes ning organism tuleb haigusega võitlemisel kergemini toime. Eks viiruseid levib rühmakollektiivis ikka, kuid mida rohkem lapsed õues saavad viibida, seda kergem on viirustega võidelda.
Kõik need eelnevalt loetletud tegurid on põhjuseks, miks oleme valinud suuna, et viibida õues kaks korda päevas. Me soovime veelgi enam saavutada õues viibimise positiivseid mõjusid. Mitmed Laululinnu rühmad käivad õues kaks korda päevas ning seda aastaringselt – ka pimedal ajal. Meie lasteaia õueala on suhteliselt hästi valgustatud. Meil on olemas võimalused, et veeta ka pimedad õhtud lastega õues. Oleme sõlminud lastega omad kokkulepped ja usaldame oma lapsi, seega oleme julged viibima õues ka pimedal ajal. Hämarus ei takista lastel tegutsemast, see just lisab põnevust.

Lapsed naudivad õues käimist

Me käime õues ka iga ilmaga. Tugevad tuuled, tormid ja äikesepilved saadame mööda küll tubastes tingimustes, kuid vihma-, lume- või rahesadu – need meie laste toimetusi mänguväljakul ei sega. Ei ole halba ilma ega mittesobivat keskkonda, on vaid õige riietus ja oskus tunda rõõmu sellest, mis meil on.
Laululinnu lasteaia lastele meeldib väga õues toimetada. Olgu pime või mitte, sadagu vihma või lõõsaku päike. Lastel, kes on harjunud õues olema, ei hakka seal kunagi igav. Õuekeskkond pakub neile nii palju toredaid elamusi, mida täiskasvanu ei oskagi märgata.
Lapsevanemad on kiitnud meie suuna – veeta palju aega õues – heaks ning on andnud palju head tagasisidet. Eks alguses olid neil ikka omad hirmud, tekkisid küsimused, mida teevad lapsed õues vihma ja poriga? Kas nad saavad kiirelt märjaks ja poriseks ning neil hakkab külm? Milline on õige riietus, mida lapsele selga panna? Need küsimused aga leidsid kiirelt vastuse ning vanemad pidid tõdema, et hirm oli asjatu. Vanemad näevad lapsele järgi tulles tihti olukorda, kus laps on läbimärg ja porine, kuid sellest hoolimata rõõmus ja kirjeldab innukalt oma õueseiklusi. Sageli on lapsed pahased, kui vanem on tulnud lapsele järgi ajal, mil pooleli on huvitav omaloominguline õuemäng. Lastel ei ole enamasti õues külm. Täiskasvanutena unustatakse ära see, kui palju sooja annab pidev ringijooksmine ja tegutsemine. Seega kokkuvõtlikult võib öelda, et lapsed naudivad õues käimist ning just lasteaia õueala on see, kus luuakse palju ilusaid lasteaiamälestusi.
Aitäh vanematele, et olete meie suuna heaks kiitnud!
Üks lihtne viis, kuidas muuta laps õnnelikuks, on viia ta õue! Nautigem õues olemist!

Kaia Korela ja Krista Grosnõi
Soinaste Lasteaed Laululind Eerika filiaali Metsvindid rühma õpetajad

Kino maale
EelmineRaitwood avas uue puitmaterjali viimistlusliini
JärgmineVald kehtestas kohalikel teedel liikluspiirangud