Et hoida ära tulekahjuohtu raamatukogudes…

361
Tulekustutiga tulevanni kustutamas.
Kambja valla raamatukogude töötajad tuleohutuse koolitusel. Foto: Katre Ilmjärv

Tõrvandi raamatukogu ja selle haruraamatukogude töötajad Ülenurmest, Kuustest, Kambjast ja Külitsest osalesid jürikuu viimasel teisipäeval tuleohutuse koolitusel. Tuleohutuse seaduse tähenduses nimetatakse tuleohutuse koolituse läbiviimist tuleohutusteenuseks. Tõrvandi raamatukogu direktor Katre Ilmjärv sai koolituse korraldamisel tuge Tõrvandi päästeseltsilt. Meie valla raamatukoguhoidjate ette astus koolitajana Marek Posti, kes praegu on välijuhina palgatööl Lõuna päästekeskuses, kuid vabatahtlikuna aitab kaasa ka Tõrvandi päästeseltsi heale käekäigule. Saatuse tahtel sai koolitaja meenutada, kuidas ta vaid mõned päevad varem aitas Tartu vanalinnas hävingust päästa kunagist miilitsa- ja politseimaja, milles praegu asusid teiste rentnike seas ka Tartu linnaraamatukogu juhtkonna ja komplekteerimisosakonna ruumid.

Päästespetsialist Marek Posti poetas sisukalt koostatud ja ladusalt läbi viidud koolitusel teoreetiliste teemade sekka ka mõned väga argised soovitused, mis aitaksid kõigil ja kõikjal tuleohtu vähendada. Koolitaja sõnutsi teavad inimesed võrdlemisi hästi, et suitsuanduri korrasolekut tuleb aeg-ajalt nupule vajutamisega kontrollida, kuid sootuks vähem on levinud info selle kohta, et ka sellelt tootelt leiab kasutamisaja viimse tärmini (nö kõlblik kuni) ning pärast seda tuleks osta ja paigaldada uus. Isikliku äreva kogemuse pinnalt tõi koolitaja esile need ohud, mis võivad kaasneda, kui jätta nutiseade kogu ööks järelvalveta laadima. Raamatukoguhoidjad on oma töö tõttu inimeste keskel ning vestlustes võib tekkida loomulikke hetki, mil saab jagada ka Marek Postilt kuuldud tuleohutusalaseid soovitusi ja näpunäiteid.

Kõigis raamatukogudes on küll palju tuleohtlikku materjali, kuid üldjuhul seal kahjutulega probleeme ei ole. Ka raamatukoguhoidjate aprillikuine koolituspäev aitab kindlustada jätkuvat turvalisust Kambja valla raamatukogudes.
Luuletaja Ain Kaalep, kes nooruses mõned aastad ka Kambja kandis elas, on jätnud oma loomepärandisse sellisedki elutargad read: „…et hoida ära tulekahjuohtu, pea korras tuletõrjevahendeid…“.

Toivo Ärtis

Kino maale
EelmineKertu Zumba Kambja vallas
JärgmineRaamatukoguhoidjate õppereisist Soome