Veszprem-Balatoni külastus avas ungarlaste Euroopa kultuuripealinna mitmekesisust

203
Tartu 2024 omavalitsuste esindajad väisasid 2023 Euroopa kultuuripealinna. Foto: Annela Laaneots

Tartu 2024 omavalitsuste esindajad väisasid Veszprem-Balaton 2023 Euroopa kultuuripealinna. Kambja vallast osales kogemuskülastusel arendusspetsialist Triin Kaaleste.

Kogemuskülastusel osalejad said kuulda nii rahvusvahelisi staare kui ungarlastest tippmuusikuid.

Osavõtjad kogesid, kuidas Euroopa kultuuripealinn saab olla suur ja kõnetada tuhandeid vaimustunud fänne, kui ka intiimne ja õdus, avades uues võtmes uusi lavasid.

Näha sai ka seda, kuidas Euroopa kultuuripealinn aitab kohalikel kogukondadel endal avastada ja uues võtmes avada kohalikele tavalisi, aga külastajatele uudseid huvitavaid paiku, nagu näiteks maailma esimesest krüptoonitehasest pöögimetsade keskel on valmimas kultuurihall. Või siis pakkuda lihtsat rahu metsa varju ehitatud raamatutega täidetud lugemismajakeses, mille huvilised saavad ise metsast üles leida. Või siis osaleda rahvusvahelises residentuuris.

Saime Ungari kolleegidelt taaskord kinnitust, et Tartu 2024s on käesoleval sügisel kõige kibekiirem viimane tiitliaastale eelnev ettevalmistusaeg, mille töö- ja stressirohkus on juba meie poole teel, aga tänu eelnevate kultuuripealinnade „hoiatustele“ oleme selleks vaimselt valmis.

Veszprem-Balton 2023 kolleegid on imelised. Nad on äärmisel külalislahked ja valmistasid meile ette mitmekesise tiheda programmi, millest meie saime oma kultuuripealinnale mõeldes kasulikku kõrva taha panna. Oma kogemusi jagasid nii Veszpremi linnapea, programmidirektor, regiooni juht kui produtsendid.

Veszprem-Balaton kogemuskülastusel osalesid esindajad kõigist Tartu 2024 omavalitsustest.

Veszprem-Balaton piirkond kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit käesoleval aastal ja lõunaeestlaste külaskäigu ajal toimusid neil tiitliaastaga poole peale jõudmise pidustused. Ka Veszprem-Balaton kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit piirkonnaga koos. Kokku 116 omavalitsust, millest väikseim on 46 elanikuga ja suurim 60 000 elanikuga. Kokku elab Veszprem-Balaton 2023 piirkonnas ligi pool miljonit inimest.

Eestis kannab 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna tiitlit Tartu linn koos Lõuna-Eesti omavalitsustega: Antsla vald, Elva vald, Kambja vald, Kanepi vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo vald, Otepää vald, Peipsiääre vald, Põlva vald, Rõuge vald, Räpina vald, Setomaa vald, Tartu vald, Tõrva vald, Valga vald, Viljandi linn, Võru linn ja Võru vald.

Annela Laaneots
Tartu 2024 koordinaator

Kino maale
EelmineRekord: avatud taludesse tehti ligikaudu 280 000 külastust
JärgmineArmastus käib Tartumaa kaudu! – Algas Tartumaa toidusündmuste sari Tirin