Kambja Kooriakadeemiaga tähistatakse 230 aasta möödumist esimesest eestikeelsest koorilaulust

176
Esiplaanil Kambja Püha Martini kirik ja Kambja järv. Taamal aleviku korruselamud ja Köstrimäed.
1794. aastal pani Kambja kirikuõpetaja Heinrich Andreas Erxleben esmakordselt lapsed koorikaupa laulma eestikeelset koorilaulu. Foto: Mihkel Seedre

Kambja vald kui Eesti koorilaulu häll on 2024. aastal koos Lõuna-Eesti 19 omavalitsusega, sh Tartu linnaga Euroopa kultuuripealinn.

Käesoleval aastal rõõmustavad kuulajaid Kambja vallas Kambja Kooriakadeemia eriilmelised kontserdid, kus peetakse meeles 230 aasta möödumist esimesest eestikeelsest koorilaulust.*

Tähistamaks seda olulist daatumit Eesti ajaloos, algasid ettevalmistused festivaliks juba möödunud aasta kevadel, mil otsiti liikmeid kooriakadeemiasse, et pakkuda neile kordumatut võimalust osaleda koolitusprogrammis, mis aitaks neil lihvida ja täiendada oma oskusi parimate koolitajate käe all nii Eestist kui ka laiast maailmast. Osalenud ca kümme koori viivadki läbi koorimuusikafestivali Kambja valla erinevates kantides, produtseerides 16.–18. augustil 2024 sisuka kontserdisarja, pidades sellega meeles Eesti koorilaulu sündi.

Lisaks astub koorimuusikafestivalil üles särasilmne Maarja Küla ja Kodijärve Kodu koor, kus erivajadustega lauljad on ette valmistanud ainulaadse kava. Samuti kaasatakse festivalil juhendajatena erivajadustega inimesi, et anda neile julgust ka ise kultuurisündmusi vedada.

Kooriakadeemia toetab kooriliikumise püsimajäämist ja kooriprodutsentide järelkasvu Eestis. Toimuvad kontserdid sünnivad koostöös lauljate, lavastaja ja koolitajatega. Kooridega on esinemistel kaasas nii näitlejaid, pillimängijaid kui ka luuletajaid.

Festivalipassi Kambja Kooriakadeemia kontsertidele saab soetada Piletilevist.

Vaata ka: kambja.ee/kooriakadeemia

Tair Anton
valla kultuuri- ja spordispetsialist

* Kristjan Luhamets, eKirik, Koguduse lugu: Kambja, 29.10.2020

Kino maale
EelmineGScan pakub maailmas esmakordselt lahendust taristuobjektide seisukorra hindamiseks
JärgmineValguse festivali eelüritusena toimub märtsis Tartu lennujaamas noorte reivipidu