GScan pakub maailmas esmakordselt lahendust taristuobjektide seisukorra hindamiseks

144
Tõnu Mets, Liis Rosin, Illari Lään, Rahel Tamm, Toomas Järveoja, Madis Kiisk, Timo Varik (vasakult) tehnoloogiaettevõttes GScan. Foto: Marko Ojakivi

Tõrvandi tehnopargis 2022. aasta lõpus tegevust alustanud süvatehnoloogiaettevõte GScan on välja töötanud uuendusliku lahenduse, mis seniste röntgeniseadmete asemel suudab hinnata taristuobjektide seisukorda kui ka muuta ohutumaks ja turvalisemaks turvakontrolli piiriületusel.

Ettevõte on loonud esimese suuremõõtmelise kosmilisel kiirgusel töötava tomograafi, mis kasutab looduslikult ohutut müüonkiirgust, et näha läbi erinevatest materjalidest. Lahendust on kasutatud juba Paldiski tuumareaktorite sisu uurimisel, Ühendkuningriigi sildade ja Tallinna vanade hoonete seisukorra hindamisel. Näiteks võimaldab see hinnata sarruste ja teiste terasest detailide olemasolu või olukorda sügaval betooni sees.
Müüontomograafi ehk müüonskänneri väljatöötamisse on kaasatud Eesti ning erinevate Euroopa riikide teadlased ja partnerid. Tolli- ja turvaskännerit näidatakse avalikult Eestis Muuga sadamas 2025. aastal.

12. veebruaril väisasid Kambja Vallavalitsuse liikmed innovaatilist ettevõtet, et tutvuda revolutsioonilise tehnoloogiaga ning arutleda teadus-arendustegevusega seotud teemadel. Samuti peatuti ettevõtluse tulevikustsenaariumitel. GScan poolt osalesid kohtumisel teadus-arendusjuht Madis Kiisk ja müügijuht Tõnu Mets.
Vallavalitsuse liikmete kohtumine oli jätk juba toimunud kokkusaamistele ettevõtjatega. Varasemalt on toimunud vallavalitsuse külastused ettevõtetesse Respo Haagised, Raitwood, Miridon, Doordec ja Saarek Productions.

Marko Ojakivi

Kino maale
EelmineLühiülevaade 2024. aasta vallaeelarvest
JärgmineKambja Kooriakadeemiaga tähistatakse 230 aasta möödumist esimesest eestikeelsest koorilaulust