Eesti Põllumajandusmuuseumis avaneb näitus isetegemisest ja leidlikkusest

171

Eesti Põllumajandusmuuseumis avatakse 2024. aasta aprilli lõpus osanäitus „Peedist pesumasin: leidlikkus maal“, mis viib meid ajas tagasi, et näidata (peamiselt nõukogude perioodi) unikaalset leidlikkust ja isetegemise kultuuri.

Inimesed on olnud leidlikud ja loovad igal ajal, eriti aga kitsastes oludes, luues lahendusi, mis suudavad meid üllatada ja panna tänapäevases tarbimiskeskses maailmas üha enam mõtlema taaskasutusele.

Näituseprojekt, mille on ühiselt ette valmistanud Eesti Maanteemuuseum, Eesti Põllumajandusmuuseum ja Tartu linnamuuseum, ei ole lihtsalt ajalooline tagasivaade, vaid ka inspiratsiooniallikas praegusele üleküllusele leidlike lahenduste leidmiseks.

Ilze Salnaja-Värv, näituse Eesti Põllumajandusmuuseumi poolne kuraator ja SA Eesti Maaelumuuseumid näituste ning hariduse osakonna juhataja toob välja kaks põnevat eset avatavalt näituselt: „Üheks näituse pärliks on Põlvamaa mehe Eduard Naglandi tehtud maasikataimede istutusaukude markeerija koos ristrauaga. Vajalik oli aparaat ikka selleks, et taimede vahed oleksid ühesuurused ja peenar näeks viisakas välja. Teine nostalgiline ese näitusel on Aino Reha valmistatud kohvikannusoojendaja oma tütre pulmaserviisi kohvikannu jaoks. Oli ju serviis väga oluline, kuna väimees väitnud, et kui viimane tass katki läheb ja serviis niimoodi otsa saab, on ka abielu läbi.“

Näitus „Peedist pesumasin: leidlikus maal“ ei ole ainult ajalooõpikusse vaatamine, vaid ka meeldetuletus meie esivanemate leidlikkusest ja osavusest, mida tänapäevalgi väärtustada. See on kutse meile kõigile, et ka keerulistes oludes või ülekülluse keskel leidub alati ruumi loovusele ja uuendustele.

Kutsume kõiki huvilisi külastama seda ainulaadset näitust Eesti Põllumajandusmuuseumis alates 25. aprillist. Näituse publikupäev, mis toimub 27. aprillil, pakub meeleolukat võimalust süveneda veelgi enam leidlikkusse ja leida inspiratsiooni loovuseks ja taaskasutuseks.

Lisainfo: Evelin Anja, SA Eesti Maaelumuuseumid turundus- ja kommunikatsioonijuht, 5657 7609, evelin.anja@memu.ee

Kino maale
EelmineVallavalitsuse istungilt 21.03.2024
JärgmineTartu Rattamatkade suvine sari saab kümne aastaseks