Kohtumine kuulsa apteeker Melchiori loojaga

84
Kirjanik Indrek Hargla ja Tõrvandi raamatukogu direktor Katre Puusta kohtumisõhtul. Foto: Lugeja Marko

Veebruari viimasel päeval toimus Tõrvandi raamatukogu korraldatud kohtumisõhtu Eesti populaarseima krimikirjaniku Indrek Harglaga. Huvilisi kogunes hulgaliselt ja aeg lendas linnutiivul. Kirjanikuhärra oli kohtumisel üsna tagasihoidlik ja vaoshoitud, mis tundus üllatav, võrreldes mõne teise loomeinimesega. Kohe algul leppis ta publikuga kokku, et teie küsite ja mina vastan ning paari ennasttutvustava lausega liikusimegi juba sujuvalt küsimuste-vastuste vooru. Siin selgus mõnusa vestluse käigus autori kohta palju põnevat, mida internetist ei leia. Indrek armastab pikki lauseid, milles kasutab kirjavahemärkidest ainult punkti, koma ja mõttekriipsu, rohkem pole lihtsalt vaja. Lihtlaused, aforismid ning kõnekäänud tema romaanidesse teed ei leia, need on rohkem spordireporterite pärusmaa. Hea kirjaniku keelekasutus ei vaja teksti rikastamiseks selliseid väljendeid. Lauseehitus ja mõte on tema jaoks olulised ning muud „lisavahtu“ pole raamatusse vaja. Autori jaoks on oluline maitsekas kaanekujundus, mis tekitab esmapilgul huvi raamat kätte haarata ning näeb hiljem ka riiulis hea välja.

Algselt kirjutas ta ulmekirjandust ja sealt edasi juba keskaegset krimikirjandust, kuna ajalugu on teda huvitanud ja see on see miski, mis on kunagi päriselt olemas olnud. Ajastu valik langes keskaega seetõttu, et Eestis polnud varasemalt midagi sellist ilmunud, kuigi mujal maailmas kogus žanr populaarsust. Apteeker Melchior on nutikas detektiiv, kes pigem tegutseb üksi ja sellepärast mõrvati ka tema armsam Keterlyn. Autori arvates ei ole ühele detektiivile liigseid segajaid vaja ja kui eesmärk on täidetud, tuleb tegelane raamatust välja kirjutada. Indrek julgustas inimesi lugema ka näidendeid, tema arvates on näidendid lugejate poolt vähe hinnatud.

Küsimusele, millise teose üle ta kõige rohkem uhkust tunneb, vastas Indrek, et uhkus pole õige sõna selle tunde kirjeldamiseks. Kuid ta valis oma raamatute hulgast välja mõned, millest üks oli „Merivälja“. Kirjanikul oli kaasas suur kogus raamatuid, mida sai võileivahinnaga soetada ja soovijad said raamatusse ka pühenduse koos autogrammiga.

Indrek kergitas ka saladuseloori tuleviku eest. Muuhulgas saime teada, et teda on lootust näha uue Liivi filmi kõrvalosas. Samuti jagas ta imepisikesi lootustandvaid vihjeid oma kõige populaarsema karakteri, Melchiori tuleviku kohta.

Muljed kohtumisõhtust olid väga meeldivad ja tore oli silmast-silma kohtuda sümpaatse kirjanikuga.

Marika, Merike ja Aanu
Tõrvandi raamatukogu raamatuklubi liikmed

Kino maale
EelmineKersti Vill Kambja lasteaiast tähistas 50. tööaastat
JärgmineTerviseamet hoiatab: puukentsefaliidi juhud Eestis sagenevad