Unipiha kooli südamlik õueaktus Ähijärve ääres

649
Unipiha kooli poisid varahommikusel Ähijärvel kalastamas. Foto: Margit Laanpere

Unipiha koolipere tõmbas kooliaasta otsad kokku õues ja tegusalt: õpetajate, õpilaste ja perede ühise väljasõiduga Ähijärve äärde. Viisime loodushoidlikud põhimõtted praktikasse ning jätsime suvesündmustel tavapäraseks saanud ühekordsed toidunõud kasutamata – igaüks tuli oma topsi ja toidukausiga. Jõukohaseks keskkonnahariduslikuks väljakutseks oli ka sündmusel tekkivate jäätmete liigiti kogumine. Veendusime, et selline koosviibimine looduses on võimalik läbi viia olmejäätmeid üldse tekitamata.

Soojas järvevees suplemise, kalastamise ja lõkke ümber vestlemise vahele mahtus südamlik mitteametlik aktus, mille eeskava kujunes meie koolile omaselt vabalt – laulu või sõnavõtuga sai esineda just see, kes eneses kutset tundis.

Direktor ja õpetaja Eha Jakobson saatis 4. klassi lõpetajad teele väärt nõuannetega.

  • Õpi alati endale. Isegi esmapilgul igav asi muutub huvitavaks ja väärtuslikuks tarkuseks või oskuseks, kui sellesse süvened ja seda harjutad.
  • Õppimine edeneb siis, kui teed seda rõõmu ja uudishimuga. Mõtle ka kõige tüütum asi põnevaks, siis läheb see palju paremini.
  • Tunnista endale, et sa teed ka vigu. See pole häbiasi, vaid hüppelaud parema teadmise juurde. Ära ole enda ega teiste peale vihane, vaid katsu oma vigadest õppida.
  • Ei maksa end sundida õppima „kõik viitele“. Kui suudad täita kolme eelnevat punkti, siis tulevad head hinded iseenesest. Tee oma õppeainetes targad valikud.
  • Ole aus enda ja kaaslaste suhtes. Šlikerdamine, spikerdamine, petmine ja valetamine ei lisa midagi sinu teadmistele, oskustele ega ka väärikusele.
  • Ja lõpuks – ära tee teisele seda, mida sa ei teha, et sulle tehakse.

MARGIT LAANPERE,
lapsevanem

Kino maale
EelmineKes teeb, see jõuab!
JärgmineMina osalen täna ja praegu