Mis hakkab juhtuma pensioni II sambaga?

861

Kas oled kuulnud, et valitsus on kavandamas pensionireformi? Seni oli pensioni kogumine II sambasse kohustuslik, kuid praeguste plaanide järgi saabub juba 2020. aastal palju suurem vabadus oma raha üle ise otsustada.

Millised valikud sul on?

  1. Jätkad kogumist II pensionisambasse nagu seni.
  2. Lõpetad maksete tegemise, kuid jätad seni kogutud raha pensionifondi alles.
  3. Lõpetad maksete tegemise ja võtad kogutud raha välja.

Pensioni jaoks kogutud raha ei ole mõistlik „ära süüa“. Seda enam, et kui soovid raha väljamaksmist, tuleb tasuda ka tulumaks, mis muudab hoobilt sinu kogutud summa 20% väiksemaks. Raha tasub sambast välja võtta siis, kui soovid ise oma investeeringu haldamisega tegeleda. Kambja hoiu-laenuühistu säästuhoius on hea võimalus seni kogutud pensioniraha pidevalt edasi kasvatada. Kui hakkad kasutama investeerimiskontot, siis lükkub ka tulumaksukohustus edasi.

Meie Kambja hoiu-laenuühistus soovime kõigile mõistlikke otsuseid ning oleme Sulle pensioni kogumise ja investeerimise küsimustes nõu ja jõuga abiks!

Miks valida oma pensionisäästude hoidmiseks Kambja hoiu-laenuühistu?

Meil on raha kasvatamises juba 25 aastat kogemusi. Hoiused teenivad siin kõrgemat intressi, kui suurpankades ning kindlalt paika pandud reeglid tagavad, et raha meie juures säilib ja kasvab.

Hoiustajale annab kindlustunde fakt, et meie ühistu on SA Hoiu-Laenuühistute Hoiuste Tagamise Fondi liige. Teisalt on hea teada ka seda, et Kambja hoiu-laenuühistu laenab raha välja ainult oma maksejõulistele liikmetele. Üle 90% laenudest on tagatud kinnisvarahüpoteegiga ning väiksemad laenud usaldusväärsete käendustega. Põhjalik laenuanalüüs annab turvalise tunde, et ühistusse hoiustatud raha on heades kätes.

Kui peaksid tahtma tulevikus pensioni II samba fondist lahku lüüa, siis võid kindel olla, et Sinu pensioniraha on meiega hästi hoitud ning teenib korralikku intressi. Kambja hoiu-laenuühistus on hoiuse tootlus 6% ‒ see on tänapäeva maailmas vägagi korralik number. Näiteks USA aktsiaturu tootlus on ideaaltingimustes 6-7% ning sellise intressi teenimiseks peab olema aktsiate alal väga suur spetsialist.

Otsustades ise oma pensioni kasvatada on mõistlik teha igas kuus kasvõi väikesi investeeringuid. Kambja hoiu-laenuühistus puuduvad igasugused haldus- ja kontohooldustasud ning igakuised juurdemaksed on tasuta. Vaatame võrdluseks näiteks LHV kasvukontot – iga ostutehing on 1% ostusummast ja konto haldustasu on 0,05%. Pensionifondide haldustasud varieeruvad 0,4%–1% vahel. Need kulud vähendaksid Sinu tootlust oluliselt. Aktsiafondidesse investeerimine vajab aga põhjalikku analüüsi ja valdkonna tundmist.

Kokkuvõttes võid meiega koos rahuliku südamega oma pensionivarusid kasvatada. Saad olla kindel, et tootlus on korralik ja lisatasud puuduvad.

LINDA SOSSI,
Kambja HLÜ juhatuse esimees

Kino maale
EelmineKuustes peeti noolemänguturniiri
JärgmineLaulupeorongkäigus marsiti Ülenurme rivitrummide rütmis