Põgus pilguheit kohalikule ajaloole

1501

Mõned aastad tagasi korraldasid endise Ülenurme valla külad kordamööda külapäevi. Iga korraldaja nuputas, mida põnevat ja kaasahaaravat sel päeval ühiselt ette võtta.

Ülenurme korraldas külapäeva 2016. aasta 27. augustil. Muuhulgas oli päeva kavas ka mälumäng, mille küsimused koostas tuntud mälumängur Uno Ainsoo. Aeg on vahepeal küll tublisti edasi läinud ja paikkonna elus on toimunud kardinaalseid muutusi, kuid usutavasti on ajaloohuvilistel siiski põnev kodukandi ajaloost mõned faktid meelde tuletada. Küsimused on siinkohal kirja pandud nõnda, kuis nad tol päeval just täpselt kõlasid, ja vastused lisatud allpool samuti omaaegse täpsusega.

  1. Vanasti kuulusid haldusterritoriaalselt kõik asundused mingisse kihelkonda. Igal kihelkonnal oli oma kihelkonnakirik. Millises kirikus käis kihelkondliku kuuluvuse alusel Ülenurme rahvas? Olgu öeldud, et seal käidi väga palju ka nõukaajal, ehkki teistel eesmärkidel.
  2. Millega on Ülenurme valla ajalukku läinud Matsi talu peremees Matsi Toomas? Aasta oli siis 1766.
  3. Ülenurme mõisa viimased omanikud enne selle riigistamist olid eestlased Georg Riik ja Peeter Muna. Pärast mõisa riigistamist jagati mõisasüda Peeter Muna ja ta väimehe vahel. Äiale jäi valitsejamaja, peahoonesse asus elama väimeespoiss, kes oli kuulsamgi kui äiapapa. Ta oli Vabadusristi I liigi 1. järgu kavaler. I maailmasõjas võitles ta pea kõikidel rinnetel, teenides välja kõik vanemohvitseridele antavad aumärgid koos mõõkadega. Vabadussõjas oli ta algul Järvamaa Kaitseliidu ülem, hiljem juhtis diviisi Lõuna-Eesti rinnetel. Pärast erruminekut ühines ta vabadussõdalastega, olles nende varivalitsuse kaitseminister. Mis oli tema nimi?
  4. 1930. aastatel ilmus Tallinnas Taavet Mutsu teatrikirjastuse väljaandena Hans Kleesi operett (laulumäng) kolmes vaatuses, mida esitasid edukalt tollased näiteringid üle Eesti. Mis nime kandis see operett? Kas see oli „Ülenurme minia“, „Ülenurme neitsi“, Ülenurme pruut“, „Ülenurme Tuhkatriinu“, „Ülenurme Valge Daam“?
  5. Aastast 2013 on Ülenurme vallas neli alevikku. Suurimad ja tuntumad on Ülenurme ja Tõrvandi. Nimetage ülejäänud kaks alevikku.
  6. Täna on külade päev siin Ülenurmes. Paslik nüüd küsida küsimus, mille eest kõik võistkonnad kaks punkti saama peavad. Nimetage Ülenurme valla rahvaarvult suurim ja väikseim küla.
  7. Ülenurme vallal on kolme vallaga (Nõo, Kambja, Luunja) ka piirijõed. Nimetage need jõed.
  8. Millise meie valla territooriumil asuva asutuse logo näete? Vaid täpne asutuse nimetus annab kaks punkti.
  9. Eesti Lennuakadeemia ajalugu algab Eesti Vabariigi Valitsuse määrusega 13. aprillist 1993, millega määrati Tartu Lennukolledži asutamine Ülenurmele. Määrusele kirjutasid alla kolm inimest: toonane peaminister, teede- ja sideminister ning riigisekretär. Nimetage need tänapäevani Eestimaa ainsa lennundusalase kõrghariduse pakkuja võtmeisikud?
  10. Ülenurme Vallavolikogu esimees Heiki Sarapuu oli noorena kõva tippsportlane. Ta on tulnud Eesti meistriks 26 korral, osalenud Eesti koondises MMil ja paljudel muudel võistlustel. Tänapäevani on ta ka Eesti rekordiomanik ühel spordialal. See rekord püstitati 1996. aastal MMil Kopenhaagenis. Mis alal?
  11. See spordiala on pärit Brasiiliast ja kandis algselt nime peteca. Eestisse jõudis see 1996. aastal Eestimaa viimase tipptasemel võimleja Viktor Saaroni abil. Saaron oli ka selle spordiala maailmaföderatsiooni esimene president. Ka esimesed maailmameistrivõistlused peeti Eestimaal Tartu linnas. Mis ala?Maailmakarikavõistlustel on selle ala absoluutses tipus olnud läbi aegade Ülenurme Gümnaasiumi Spordiklubi tiimid.
  12. Tartu Lennujaam on oma praegusel asukohal Ülenurme vallas asunud 1946. aastast, mil sinna talupõllule paigutati meditsiinilise kiirabi lennukite lüli. Lülist kujunes Eesti sanitaarlennunduse baas. Hiljem algasid ka regulaarsed reisilennud sellelt lennuväljalt, sihtpunktideks lähemad ja kaugemad paigad. Milline linn on olnud kaugem regulaarsete reisilendude sihtpunkt Ülenurme lennuväljalt? Tegemist on umbes Tallinna suuruse linnaga.
  13. Millised lennufirmad teostavad praegu regulaarseid reisilende Ülenurme lennujaamast?
  14. Kui ema ukse lahti tegi,
    see hirmu nahka ajas,
    nii palju treppe, aknaid, klasse
    siin laste häältest kajasses suures valges majas.

    On tähtsaid valgeid maju
    maailmas igal pool,
    kuid mulle kõige tähtsam on Ülenurme kool.

    Nii algab Ülenurme Gümnaasiumi laul Kes olid need tublid inimesed, kes selle laulu valmis kirjutasid? Helilooja ja sõnade autor.

  15. Ülenurme Muusikakooli esimene lend lõpetas 1991. aastal. 2005. lõpetasid esimesed kaks laulueriala (hiljem laulustuudio) õpilast, kes ka tänapäeval lauluga endale leiba teenivad. Kes nad on? Mõlemad on hariduselt ka sotsioloogid.
  16. Ülenurme valla vapi, lipu ja ka põllumajandusmuuseumi sümboliks on vana põllutööriist – vannasader. Vannasader eristus teistest omaaegsetest künnivahenditest kahe omapära tõttu. Üks oli adrale nime andnud kiilukujuline kündev osa ehk vannas. Mis oli teine eripära?
  17. Põllumajandusmuuseum hakkas tegutsema 1968. aastal professor Jüri Kuuma eestvedamisel. 1972. aastast toodi muuseum Ülenurme mõisa. Kus tegutses muuseum enne seda? Millise asutuse juures?
  18. Siin muuseumis on eksponaate tuhandeid. Mis nime kannab pildil olev eksponaat? Kasutusotstarbe äraarvamine annab punkti.
  19. Maailma küüslaugupealinnaks peetakse Hispaania linnakest Las Pedrooñerast. Seal kasvatatakse ohtralt küüslauku, peetakse festivale. Eesti küüslaugupealinna tiitli haaras Jõgevalt endale Ülenurme. Küüslauk on suurepärane abivahend kõikide hädade vastu. Sestap on tal ka palju nimesid, kõik mitte kõige ilusamad. Näiteks „lehkav, haisev roos“ või „kiblok“. „Tõusurohi“ on juba parem. Eestimaal tuntakse küüslauku ka ühe jõe nimega. Mis jõgi see on?

Vastused

  1. Tartu Maarja kirik praegusel Pepleri tänaval, vahepealne EPA võimla. Tartu-Maarja kihelkonda kuulusid peale Ülenurme mõisa veel Lemmatsi poolmõis, Räni mõis, Reola karjamõis. Ülenurme valda siis polnud, oli Ropka vald.
  2. Esimene koolidirektor Ülenurme valla ajaloos. Asutas kooli oma tallu. Matsi talus tegutses kool kuni 1839. aastani. Igas mõisas pidi 1765. aastast olema oma kool ja see kool tekkis Reola mõisa juurde.
  3. Viktor Puskar. Polkovnik, kolonel. Teinegi Muna väimees oli kõva tegija nii poliitikas kui põllumajanduses – Ilmar Raamot. Sellest on ta kirjutanud oma vahvas mälestusteraamatus. Peeter Muna oskas oma tütreid mehele panna. Muide, Georg Riik sai Ülenurme mõisa pantimisest laenu ja asutas selle eest Tartus Tiigi tänava veskid. Nutikad eestlased!
  4. „Ülenurme minia“. Lugu oli väga populaarne.
  5. Räni (u 500 inimest) ja Külitse (633).
  6. Soinaste 819 (1.09.2015 seisuga), väikseim Läti ja Täsvere 21 inimest, Laane, Lemmatsi, Lepiku, Läti, Reola, Räni, Soinaste, Soosilla, Täsvere, Uhti, Õssu.
  7. Ilmatsalu, Emajõgi, Tatra jõgi.
  8. Eesti Lennuakadeemia.
  9. Mart Laar, Andi Meister, Ülo Kaevats.
  10. Ekidenis 2:10,51. Kaaslasteks Risto Ütsmüts, Veljo Lamp, Toomas Tarm, Urmas Sadam ja Margus Pirksaar. 6 sportlast jooksevad kordamööda maratoni distantsi – 42195 m.
  11. Indiaca
  12. Simferoopol, praegusel Venemaal Krimmi poolsaarel. 1574 km. Odessa 1351 km. Kiiev, Minsk, Moskva jäid kõik lähemale.
  13. Finnair (AY).
  14. Viis Ragnar Persidski, sõnad Piret Tammar.
  15. Eliisa Kõiv, Kerli Kõivu õde, ja Hannaliisa Uusma lõpetasid Ülenurme laulustuudio 2005. aastal.
  16. Üks käepide. Teistel atradel oli neid kaks, kahe käe jaoks.
  17. Eesti Põllumajanduse Akadeemias.
  18. Ropsimõõk linade ropsimiseks ehk linakiudude eraldamiseks linataimest. Selleks olid ka linapeksumasinad, kuid käsitsi tehti seda tööd nn ropsimõõgaga.
  19. Piusa
Kino maale
EelmineKokkuvõte Kambja vallavalitsuse istungitest
JärgmineAdvendiaeg algab lustliku kontserdiga