Beebiviiplemine – kas mingi uus moeröögatus?

2867

Beebiviiplemine on beebide muusikaring, kus õpitakse laulude, tantsude, pillimängu ja salmikeste abil eesti viipekeele viipeid. Tegu pole mitte kurtidele lastele mõeldud tegevusega, vaid täiesti tavaarenguga ja kuuljate beebidega kasutatava metoodikaga. Eestis pole see siiani eriti tuntud, küll aga on seda mujal maailmas aastakümneid kasutatud. Baby signing või baby sign language programme tuntakse nii Ameerikas kui Austraalias, nii Brasiilias kui Jaapanis ning beebiga nendes tundides käimine on seal sama levinud kui meil beebiga ujumine, võimlemine või beebikoolis osalemine.

Kaks Tartu ema ja beebiringide vedajat Karoliine Piksarv ja Kreete Viira lõid 2018. aasta alguses muu maailma parimate praktikate eeskujul ka meie päris oma eesti beebiviiplemise programmi – täielikult eesti viipekeele põhise ning eesti lastelaulude ja pärimuslike viisidega. Juba poolteist aastat on Tartus Haldjapere Mängumaal käinud koos beebiviiplemise grupid ja nüüdseks on programmi läbinud juba mitusada peret!

Kuidas see töötab?

Beebiviiplemine põhineb tõdemusel, et beebid on võimelised meiega suhtlema ammu enne rääkima hakkamist. Laps ütleb oma esimesed sõnad tavaliselt umbes aastaselt. Kui aga kuuljate lastega kasutada lisaks tavapärasele kõnele ka viipeid, võivad esimesed teadlikult tehtud ja tähendust kandvad viiped ilmuda lapse eneseväljendusse juba 8-9-kuuselt, mõnel juhul veelgi varem! Tegelikult pole tegu ju millegi radikaalselt uuega – kõik me oleme näinud ju last, kes sirutab käed üles, et emmele sülle saada, või kes lehvitab innukalt „Tadaa!” näiteks lahkuma hakkavale vanaemale ukse peal.

Just sellele lapse jaoks intuitiivselt loomulikule arengufaasile beebiviiplemine toetubki. Üldiselt teatakse vähe, et beebid on võimelised samal moel, nagu nad lehvitavad või žestikuleerivad, omandama veelgi laiema ja mitmekülgsema sõnavara, mis sisaldab kõike, alates pereliikmetest, mänguasjadest, söökidest-jookidest, transpordivahenditest, loomadest kuni emotsioonide, värvide ja muu keerukamani välja!

Beebiga viiplemine aitab edukalt ületada seda frustreerivat aega, mil lapse passiivne sõnavara ehk meie öeldust aru saamine ning arusaamine maailmast on juba üksjagu suur, samas aga kõneaparatuur veel suhteliselt ebaküps ning võime end teistele selgeks teha piiratud. Kujutage ise ette, kui jännis see väike inimene on: tahaks öelda, aga ei tule välja! Minust ei saada aru! Mind ei mõisteta!

Viibete kasutamine võimaldab beebidel, kes veel ei räägi, suhelda oma vanemate ja teiste pereliikmetega ning väljendada oma vajadusi ja soove, näiteks anda märku, kui nad soovivad süüa või juua ehk siis lihtsalt juhtida meie tähelepanu asjadele, mis neid köidavad ja mida nad tahavad meiega jagada. Öelda seda, et nad kuulsid linnukest akna taga laulmas või nägid naabri kassi õues jalutamas või küsida kadunud lemmikauto kohta. Andes beebidele võimaluse end viibetega väljendada, saame harukordse sissevaate sellesse, milline on nende maailm ning mis neile oluline on.

Kartma ei pea ka seda, et viiplemine kuidagi kõne arengut takistama hakkaks. Kuuljate beebidega viipleme me alati koos kõne või lauluga, nii kuuleb laps sõnu, mis viipega kaasnevad ning viipe lisamine lausesse aitab tal tegelikult kuuldut süstematiseerida ning olulisemaid sõnu rohkem tähele panna. Mitmed uuringud on näidanud, et viiplemine toetab kõne arengut ja hõlbustab lapse ja lapsevanema vahelist suhtlust ning teineteisemõistmist, samuti on see väga väärtuslik abi nende laste puhul, kes loomu poolest hakkavad rääkima ehk pisut hiljem kui teised.

Tule proovi ise järele!

Sellest sügisest on võimalik beebiviiplemist õppida ja lapsega koos mõnusaid muusikatunde kogeda ka Ülenurmel. Koostöös MTÜga Õnnemaa toimuvad Ülenurme pere- ja noortekeskuses (Pargi tn 7 Ülenurmes) teisipäeviti kell 10.00 beebiviiplemise grupitunnid. Meie kursus koosneb kümnest ca 30-45 minuti pikkusest laulutunnist, mille jooksul õpime laulu-tantsu-pillimängu abil üle 250 igapäevaelu puudutava viipe (rutiinsed tegevused, igapäevased esemed, söögid, pereliikmed, loomad-linnud, transpordivahendid jne).

Tunnid on mõeldud ca 6-18-kuustele kuuljatele tavaarenguga lastele. Kui sul on kahtlusi, kas sinu lapse jaoks tunnid sobiksid, võta julgesti ühendust! Lapse jaoks on tund nagu tavapärane beebide lauluring, kus ta saab rõõmu tunda muusika ja laulu sees olemisest. Lapsevanema jaoks on see aga koht, kus õppida üks põnev uus oskus, millega lapse arengut toetada ning mida lapsega kodus edasi praktiseerida.

Ülenurmel toimuvad tunnid hakkavad esialgu olema „avatud tunni” või „astu-läbi-tunni” formaadis – hea võimalus proovida beebiviiplemist, sidumata end pikema 10-nädalase programmiga. Kaks päeva enne tundi saadetakse huvilistele tundi registreerumiseks link – seega saavad huvilised paindlikult otsustada oma tuleku või mittetuleku üle. Sisult on tunnid täpselt samasugused nagu mujal Eestis.

Tunde juhendab Ülenurmel elav beebiviiplemise õpetaja Valeria Müürsepp. Muusika ja laul on Valeriat alati köitnud, ka kodus laulab ta oma lastega palju. Oma praeguseks juba pooleteiseaastase pesamunaga veedetud toredaid viiplemishetki jagab ta ka oma Instagrami kontol.

Registreeri end beebiviiplemise-huviliseks aadressil http://bit.ly/bv-ylenurmel.

Igal pühapäeval saadetakse huvilistele järgneva nädala tundide info.

Lisainfo beebiviiplemine@gmail.com, uudista meie tegemisi https://www.facebook.com/Beebiviiplemine.

KAROLIIN PIKSARV,
Beebiviiplemise programmi üks loojatest ja beebiviiplemise õpetaja

Kino maale
EelmineHeategevusprojekt „Vaprusehelmed“
JärgmineMeil Aarikel….