65 aastat Ülenurme lasteaeda

2482
Homseid suuri inimesi täis on iga lasteaed! Foto: Silvia Meos

Kui sa vahel vaatad ringi,

rõõmsas tujus kaed ja vaed,

näed, et maailm – see on mingi

VANA VAHVA LASTEAED!

(L. Tungal)

Just niisugune vana vahva lasteaed on Ülenurme lasteaed, mille alguskuupäevaks saab pidada 26. oktoobrit 1954. a.

Ajalooannaalidest võib lugeda, et just sellel päeval avati Ülenurmel asuvas vanas mõisahoones ühe rühmaga lasteaed. 3 aastat hiljem kolis lasteaed vastvalminud majja, milles praegu asub Kambja vallavalitsus. Kui ka see maja kitsaks jäi, ehitas toonane Eesti Põllumajanduse Akadeemia Ülenurme õppe- ja katsemajand oma töötajate lastele uue 6-rühmalise lasteaia, mis avati pidulikult 1979. aasta jaanipäeva eel. Selles majas on Ülenurme lasteaed pakkunud lastele mängu- ja õppimislusti juba 40 aastat. 2018/2019. õppeaastal ei kostunud selle maja seest ega õuest laste naerukilkeid, sest siis mürisesid siin suured ja veel suuremad masinad. Need sügistalvel nukrana püsti seisvad seinad aga mäletasid ilmselgelt laste naeru ja igatsesid seda taga. Lasteaed oma kasvandikega asus sel õppeaastal ajutisel asenduspinnal Tõrvandis ja jagas õlg-õla-tunnet Tõrvandi lasteaiaga Rüblik.

1. aprillil 2019. a oli vastrenoveeritud Ülenurme lasteaia hoone taas saginat täis, sest siis toimus võtmete üleandmise pidulik tseremoonia – maja oli taas valmis lapsi vastu võtma. Augusti alguses ootasid suvepuhkuselt naasnud lapsi uue ilme saanud rühmaruumid, särasilmsed õpetajad ja lasteaia uus juht Merle Kõrgesaar.

Augusti lõpus välja kuulutatud lasteaia nimekonkursist võtsid osa nii meie lasteaia töötajad, lapsed, lapsevanemad kui ka kogu meie valla kogukond. Kokku saime 124 erinevat vahvat nimevarianti, mis kõik osalesid lasteaia kollektiivi demokraatlikul sisehääletusel. Ülenurme lasteaed NURMEPESA – see on meie uus nimi. Täname kõiki, kes meie lasteaiale aitasid sobivat nime leida ja oma nimepakkumised saatsid! Meie lasteaia ristiemaks, NURMEPESA nime pakkujaks, on Heidi Mäetagas, kes on ka meie lasteaia kunagine õpetaja.

Oktoobri algusest alates valmistus kogu lasteaiapere lasteaia 65. sünnipäeva tähistama – kes joonistasid pilte kutsete tarvis ja meisterdasid kutseid külalistele või õppisid laule, kes harjutasid orkestripala, õppisid luuletust, kes mõtlesid välja ja valmistasid dekoratsioone, kes uurisid tordiretsepte jne. Sünnipäevale eelneval päeval valmistas iga rühm suure küpsisetordi. Kõik väikesed sõrmed said tordikaunistamisest osa. Lasteaia saal ja koridor olid külaliste ootel kaunistatud rõõmsavärviliste õhupallidega.

Ülenurme lasteaia algusaastad.

Lõpuks ta saabus, see kauaoodatud sünnipäev! Seekord üllatasid lapsi Draakon Otto ja Kollane Kass. Loomulikult oli neil kaasas hulgaliselt kingitusi, põnevaid mänge ning kuhjaga nalja ja head tuju. Koos lauldi, tantsiti ning mängiti. Iga laps sai sünnipäevapeolt kaasa värvilise õhupalli. Laste sünnipäevapidu lõppes ühise tordisöömisega pika laua ääres lasteaia saalis. Peomuljeid võis laste suust kuulda veel mitmel järgneval päevalgi.

Vanessa: „Mulle meeldis Kollane Kass. Ta õpetas nii hea nipi, kuidas kiiresti vaikseks jääda. Tuleb öelda vaid üks, kaks, pesulõks!“

Airon: „Minu arust oli see draakon kõige ägedam. No ta oli ikka nii äge! Algul vist mõni laps kartis teda natuke, sest ta tegi nii kõva häält. Aga see oli nii naljakas, kui ta ütles: „Mokk maha!”. Siis pidi nina vastu põrandat panema ja tasa olema. Ta ise tegi ka nii.”

Kuid ega pidustused sellega veel otsa saanud. 25. oktoobril võtsime vastu külalisi väljastpoolt lasteaeda: meie endiseid töötajaid, kolleege ja häid sõpru Kambja valla lasteaedadest ja Ülenurme gümnaasiumist, Tartumaa omavalitsuste liidust. Meie pidulikul sünnipäevakontserdil esines külalistele väike esindus igast rühmast ja ka õpetajatest koosnev orkester. Toreda muusikalise tervituse tõi meie lasteaia vilistlastest koosnev Ülenurme muusikakooli tšellokvartett. Oma näpuosavust karmoškaklahvide sõrmitsemisel näitas Karel Kutsar, kes lõpetas meie lasteaia juba 9 aastat tagasi. Peojuhtideks olid õpetaja Ülle kõrval kaks tublit koolieelikut Tormi ja Eleanor, kes said oma ülesandega väga hästi hakkama.

Meie kõigi tänusõnad, lillekimp ja kommikarp kuulusid oma elutööna 42 aastat Ülenurme lasteaeda juhtinud Milvi Pärile.

Oma peokõnes tänas lasteaia direktor Merle Kõrgesaar kõiki meie lasteaia endisi ja praeguseid töötajaid, Ülenurme lasteaia hoolekogu ja Kambja vallavalitsust toetava suhtumise eest. Siis oli järg käes meie külaliste sõnavõttudeks ja õnnitlusteks.

Ükski pidu ei lõpe aga tordita. Nii ootaski kõiki külalisi ja lasteaia töötajaid lasteaia logoga suur ja uhke magus tort ja lasteaia kokkade valmistatud imemaitsvad soolased tordid. Pidu jätkus mõnusates vestlusringides, kus meenutati möödunud aegu, arutati tuleviku üle ja peeti isekeskis plaane.

Tsiteerides taas Leelo Tungalt, et „homseid suuri inimesi täis on iga lasteaed“, võib öelda, et seda on ka meie vana vahva, samas veel värvi järele lõhnav Ülenurme lasteaed Nurmepesa.

KÜLLI KANN,
Ülenurme lasteaia Nurmepesa õppealajuhataja

ÜLLE KUTSAR-RUSI,
Mesimummide rühma õpetaja ja peojuht

Kino maale
EelmineAarike elanikke aitab nüüd õekutsungisüsteem
JärgmineTõrvandi raamatukogu viimane remondieelne kirjandusüritus