5.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv12 registrit 758 vilega

12 registrit 758 vilega

Kambja kirik sai oreli Rootsist Träslövsläge koguduselt

Orel on tänuväärne muusikainstrument, mis võimendab kirikuõpetaja iga sõna ja kogu sõnumit ning aitab kristlikul mõttelaadil jõuda kõigi kirikulisteni – nõnda võiks lühidalt kokku võtta emeriitpeapiiskop Kuno Pajula mõtted, mida ta väljendas Kambja kiriku oreli pühitsemisteenistusel 3. augustil.

Kambja koguduse diakoni Toomas Nigola sõnutsi paigaldas Olev Kentsi orelitöökoda Kambja kirikusse jumalat kiitma ja inimesi teenima Rootsist Träslövsläge koguduselt (Göteburi lähistel) kingitusena saadud oreli. “1951 aastal Rootsis John Grönvalli orelitöökojas valmistatud pneumaatilisel orelil on 2 manuaali ning 12 registrit 758 vilega. Aastakümneid teenis orel ustavalt Träslövsläge kogudust Rootsis, 1994. aastal kingiti ta Eestisse, Kambja taastatava kiriku tarbeks. Ülespanek viibis pea kümme aastat rahaliste vahendite nappuse tõttu kuni 2002. aasta sügisel eraldas Eesti Kultuurkapital kokku 80 000 krooni oreli paigaldamiseks. Oma õla on majanduslikult alla pannud veel Kambja vallavalitsus ja mitmed üksikisikutest annetajad.”

Emeriitpeapiiskop Kuno Pajula pühitses Kambja kiriku oreli augustikuu esimese pühapäeva jumalateenistuse alul, kui oli kõlanud a capella lauldud “Oh anna tuhat keelt sa mulle”. Kaasa teenisid Tartumaa praosti kt õpetaja Peeter Paenurm, koguduse diakon Toomas Nigola. Esimene muusikapala, mis Kambja kiriku orelil Tartu Pauluse koguduse organist Anna Humal poolt avalikult esitati, kandis pealkirja “Ülestõusmispühade hommik”.

Teenistusel osalesid Träslövsläge koguduse esindajad, kes soojade sõnade ja kauni lauluga Kambja kirikulisi tervitasid. Vallavanem Ivar Tedrema tunnustas lahkeid annetajaid valla tänukirjade ja meenetega.

Külalised Rootsist, olles nüüd näinud oma silmaga seda suurt tööd, mida Kambjas on tehtud kiriku taastamisel kümnekonna aasta jooksul, väljendasid soovi, et kahe koguduse suhted võiksid jätkuda.

Toivo Ärtis

Loetumad