4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja väikepõllumehi oodatakse infopäevale Euroopa Liidu pakkumine Kambja väikepõllumeestele:

Kambja väikepõllumehi oodatakse infopäevale Euroopa Liidu pakkumine Kambja väikepõllumeestele:

Austatud Kambja väikepõllumehed!
Euroopa Liit pakub teile 79230 krooni

Järgmisel aasta 1. mail ühineme Euroopa Liiduga. Põllumehed hakkavad saama rohkem toetusi, kui siiani on makstud. Tahaksin teile tutvustada elatustalude kohanemise toetust.


Elatustalude kohanemise toetus
Selle toetuse eesmärgiks on anda väiksematele põllumajandusega tegelevatele ettevõtjatele ajutist sissetuleku abi liitumisjärgsel üleminekuperioodil viie aasta jooksul 2004-2006.

Taotlejale esitatavad nõuded on alljärgnevad:
peab olema maapiirkonnas põllumajandussaaduste tootmisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja, kes on end registreerinud maksuametis või äriregistris hiljemalt sellel aastal. Osa toodangust peab olema jõudnud ka müüki. Taotleja 2003. a. realiseerimise netokäive (müük) peab olema üle 45 000 krooni, kuid mitte suurem kui 250 000 krooni.
Toetuse taotlemiseks peab koostama lühikese tegevuskava, kus tuleb tõestada majanduslikku jätkusuutlikkust – käive peab olema kolmanda aasta lõpuks võrreldes esimese aastaga suurenenud (kas või ühe krooni võrra). Tegevuskavas peab ära näitama ka taotleja eelneva aasta majandustegevuse lühiülevaate ja kava, kuidas laiendad põllumajandustootmist või alustad muu maaettevõtlusega.
Toetuse määr ühe taotleja kohta aastas on 15 646 krooni ning viie aasta jooksul kokku 78 230 krooni. Peale kolmandat aasta viib PRIA läbi vahehindamise. Kui selleks ajaks seatud eesmärgid ei ole täidetud – käive ei ole kasvanud, toetuse maksmine lõpetatakse, kuid esimese kolme aasta toetust tagasi ei nõuta.
Küllalt keeruline jutt, kuid enamusel põllumajandusega tegelejatel on võimalik seda raha saada. Müügi tõestamiseks ei ole vaja mingeid algdokumente – võisite müüa turul või naabrile juurvilju, teravilja, mett, liha, lambavilla, teha maaharimisteenust vms. Ainus tingimus on see, et tuleb sisse seada raamatupidamine ja kes ei ole maksuametis arvel, sellel aastal arvele end võtta.
Maksuametis registreerimine on tasuta. 45 000 kroonise tulu pealt ei tule maksta ka tulumaksu. Need, kes on pensionärid või töötavad põhikohaga mujal, ei maksa ka sotsiaalmaksu.

Infopäev Kambja vallamajas
– tule ja kuula!
Korraldame 10. novembril algusega 13.00 Kambja vallamajas teie valla rahvale infopäeva, kus räägime täpsemalt lahti toetuse taotlemise tingimused ja pakume abi raamatupidamise sisseviimiseks ning tegevuskava koostamiseks. Kohal on põllumeeste liidu esimees, jurist ja raamatupidaja, kes vastavad ka kõikidele Teie küsimustele.
Kui Sa kahtled, kas oled toetuskõlbulik või mitte – tule ja kuula! Arvan, et pakutav toetus, 15 646 krooni aastas, kulub ära igale väikepõllumehele.

Jaan Sõrra,
Tartumaa Põllumeeste liidu esimees

Loetumad