9.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEsimene "saagikoristus" koolihoone ehitusplatsil

Esimene "saagikoristus" koolihoone ehitusplatsil

Kui piltlikult öelda, siis selle aasta september toob Kambja uue koolihoone ehitusplatsile esimese saagikoristuse – kasutusele võetakse saal ja staadion. Arhitekti tahtel on Kambja uuel koolil õdus siseõu, mis asub kolmnurgana maastikule paigutatud hoone kolme tiiva keskel. Kolmnurga avatud tipus (siseõue sissepääsukohas) ühendab majatiibu teise korruse kõrgusele ehitatud galerii.

Esimesena valmis koolimaja staadionipoolne tiib, kus alumisel korrusel asuvad tulevikus õpetajate tuba ja kooli juhtkonna kabinetid, poiste ja tüdrukute rõivistud, tualetid ja pesemisruumid, majahoidja kahetoaline korter. Koolihoone staadionipoolse tiivaga külgneb suur saal, mille juurde kuuluvad mitmesugused abiruumid ja muusikaklass.

Uues koolis algab õppetöö

Kambja kooli 318. õppeaasta avaaktus peetakse 1. septembril 2004 kell 10 vastvalminud aulas. Tänavused kooliuusikud on esimesed, kes saavad ennast kooliperele esitleda kõrgelt lavalt, olles nõnda kõigile nähtavad ja ise kõiki nähes.

Tegelikult on Kambja koolipere juba kolm aastat alustanud õppetööd uue koolimaja sees või ees – nõnda on osutatud valitsuste vahetudes poliitikute poolt lunastamata jäetud vekslile, et uus kool valmib 1. septembriks 2001. Kui varasematel kordadel tuli kogu koolipere pärast aktust nukralt tagasi vanadessetuttavatesse klassiruumidesse, siis tänavu läheb veidi teisiti. Esimese ja teise klassi õpilaste teadmistekogumine hakkabki toimuma uues koolihoones. Et klassiruumide tiiva valmimine nõuab veel aega, korraldatakse õppetöö kohandatud ruumides. Õpetaja Mare Paidra hakkab oma aabitsalastega tööle väga eksootilises kohas – tulevases õpetajate toas. Õpetaja Valve Keskpalu klassi päralt on muusikaklass. Koolilõunat pakutakse neile õpilastele praeguses hädapärases sööklas vanas lasteaias.

Saalis haritakse hinge, staadionil kosutatakse ihu

Uue koolihoone juurde kuulub kaks rajatist – staadion ja saal –, millest mitu põlvkonda kambjalasi on tundnud sügavat puudust.

Saalist peaks saama Kambja kultuurielu keskus, kus tegevust suunab ja korraldab valla kultuuritöötaja Juhan Sakur. Ta kutsub kõiki kambjalasi vastse saaliga tutvuma ja külalisesinejate kontserti nautima juba 1. septembri õhtupoolikul kell 17. Esimene teatrietendus mängitakse uue saali laval 26. septembri õhtul.

Spordihoone juhataja Priit Lõhmuse käe all tegutseva staadioni pidulik avamine toimub laupäeval, 11. septembril piirkonna koolinoorte võistlustega ning jalgpallimatšiga. Kambja spordisõprade suurpäevale on oodata Eesti Olümpiakomitee esindajaid ja olümpiaatleete.

Toivo Ärtis

Loetumad