4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVAT teater mängib Kambjas etendust "Teener"

VAT teater mängib Kambjas etendust "Teener"

Eesti teatripubliku poolt armastatud ja hinnatud näitlejad Aarne Üksküla, Aleksander Eelmaa ja Tõnu Oja esitavad pühapäeval, 26. septembril 2004 algusega kell 19 Kambja uue kooli saalis Mart Kivastiku näidendi “Teener”.

Meie päevade tunnustatud näitekirjaniku Mart Kivastiku näidend “Teener” kuulub Tallinnas tegutseva VAT Teatri repertuaari. Asjaosalised reklaamivad (!) etendust kui südantlõhestavalt surmigavat lavalugu. Aga tegelikult? “Teener” on lugu kolmest eesti mehest – Teenrist, Vürstist ja Sassist. Neid mängivad kolm eesti meest, kes on üksteisega väga tihedalt, peaaegu lahutamatult seotud.

Selles tükis ei räägita kordagi rahast, karjäärist ega päevakajalistel teemadel. Me ei tea nendest meestest muud, kui et neile on kõige tähtsam õige Inimeseks olemine. Kuidas olla nii, et sa ei peta ennast ega teisi, et kõik kolmekesi oleks korraga rahul ja õnnelikud? Ülesanne on palju raskem, kui algul paistab. Tundub, et see on lausa võimatu. Kas inimlik kooseksisteerimine on üldse inimestele jõukohane?

Loos võib näha allegooriaid ja tõmmata paralleele ühineva Euroopaga, Eesti ühiskondliku seisundiga, president Rüütli poolt pakutava ühiskondliku leppega, tsiviliseeritud maailma vanurite probleemidega jne, aga kõik see jääb formaalsuseks, kui laval ei sünni killukest ehedat elu, mis loob ise tähendusi. Ja seda kunstlikku organismi asuvad elustama tõelised inimhingede insenerid, teenekad spetsialistid elustamise ja kehastamise alal.

Etenduse pääse maksab 50 krooni, soovi korral eelmüük Kambja vallavalitsuse raamatupidajate toast. Kõik piletid osalevad Kambja valla ettevõtete ja asutuste poolt välja pandud auhindade ja meenete loosimisel.

Loetumad