-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMõtteerksalt eesti keelest ja eesti meelest

Mõtteerksalt eesti keelest ja eesti meelest

Täiendatud
Professori haigestumise tõttu jääb kohtumisõhtu 15. novembril ära!

Eesti taasiseseisvumispäeva eelõhtul kõneleb professor Martin Ehala Kambja vallamaja saalis eesti keelest ja eesti meelest, kuid kindlasti puudutab ta paljusid teisigi teemasid, mis praegu meie riigi, kultuuri ja rahvuse edasise arenguga seonduvalt eestlaste meeli virgutavad.

Tallinna Pedagoogikaülikooli professor Martin Ehala on maineka noorema põlve keeleteadlasena tihti ajakirjanduses sõna võtnud eestluse ja eesti keele edasise arengu võimalusi ja suundumisi käsitledes. Tema seisukohad on tekitanud nii vaimustunud poolehoidu kui tulist vastuvaidlemist, kuid eks mõtteerksas arutelus selgubki ju tõde.

Emakeele didaktika professor Martin Ehala lõpetas Pedagoogikaülikooli eesti keele ja kirjanduse eriala 1990. aastal. Aastatel 1991.-1994 jätkas ta õpinguid Inglismaal Cambridgei Ülikoolis, kus kaitses magistri- (1992) ja doktorikraadi (1995) keeleteaduse alal. Õppejõutöö kõrvalt on ta gümnaasiumi emakeeleõpikute "Eesti keele struktuur" ja "Eesti kirjakeel" autor ning "Eesti keele suhtlusläve" üks koostajaist. Lisaks õpikutele on ta avaldanud paarkümmend keeleteaduslikku artiklit eesti ja inglise keeles.

Kambjasse kohtumisõhtule sõidab Martin Ehala laulu- ja mänguseltsi ja põhikooli kutsel. Seltsi esinaine Hilja Neumann kuulis septembris Rakveres, kui haaravalt ja harivalt kõneles Martin Ehala laulupeotegelastele ning otsustas, et selline suurepärane esinejaisiksus tuleks meelitada ka Kambjasse.

Teraselt elu jälgivatele kambjalastele pakub tunnustatud keeleprofessori vestlus kindlasti hingepidet.

Loetumad