5.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKodukandi rahvas meenutas Julius Kuperjanovit

Kodukandi rahvas meenutas Julius Kuperjanovit

Katte eemaldamine mälestustahvlilt

Mälestustahvel on avatud: Katteriide eemaldasid Kuperjanovipataljoni reamees Kaarel Salumäe ja Kambja kooli õpilane Henri Zeigo.
Foto: Heigo Mägi

Eesti lähiajaloo ilmselt kõige tuntuma ja legendaarsema sõjamehe mälestamist 8. oktoobril alustati tunnike enne südapäeva Kambja Püha Martini kirikus.

Kogu Kambja koolipere, kodukanditundega kambjalaste ja kaugemalt tulnud külaliste juuresolekul eemaldasid pühakoja seinale paigaldatud mälestustahvlilt katteriide Kuperjanovi nime kandva sõjaväeosa reamees Kaarel Salumäe ja Kambja kooli lõpuklassi õpilane Henri Zeigo. „Las see tahvel tuletab meile meelde inimest, kes oli valmis andma elu isamaa eest,“ sõnas vaimulikul talitusel Kambja koguduse hooldajaõpetaja Peeter Paenurm. Kambja vallavalitsuse korraldamisel paigaldatud mälestustahvel põlistab Julius Kuperjanovit (11. 10. 1894 – 2. 2. 1919) kui Kambja kihelkonnakooli õpetajat ja Eesti Vabadussõja kangelast.

Nimeka vilistlase mälestuseks

Kuuste koolipere on hoidnud pärast Eesti taasiseseisvumist kodukandi kangelase mälestust ikka väärika tähelepanu ja meelespidamise keskmes. Kunagises Sipe koolis alghariduse omandanud Julius Kuperjanov on saanud Kuuste kooli vilistlaseks koolivõrgus aastakümnete jooksul toimunud muudatuste ajel.

Ka 8. oktoobril mälestas Kuuste kool oma nimekat vilistlast mitmesuguste ettevõtmistega. Pärast kirikus toimunud tseremooniat kutsuti koolinoored ja Kuperjanovipataljoni noored mehed teatetähejooksu starti. Jooksu muutis omanäiliseks asjaolu, et teatepulga aset täitis kollakasroheline neoonvärvides turvavest, mille oma etapi läbinud jooksja võistkonnakaaslasele selga aitas. Jooksurada Kambjast Vana-Kuustesse oli ettearvatust raskem, sest teetööde tõttu sarnanesid võistlustingimused kohati Erna retkele.

Kui täheteatejooksus peeti tähtsaks osavõttu ning võitjat ei selgitatud, siis Vana-Kuuste noormeeste ja kuperjanovlaste võistkondade vastasseis jalgpallimurul lõi sportlikud kired lõkkele. Sel korral suutsid palli osavamalt veeretada Vana-Kuuste noormehed.

Pärastlõunane aktuskonverents algas Kuuste poiste eeslaulmisel Eesti Vabariigi hümniga. Oli ju Julius Kuperjanov üks neist vapraist võitlejaist, kes andis elu, et tema rahvas võiks kord vabas riigis oma hümni laulda.

Julius Kuperjanovi 110. sünniaastapäeva eel avas Kuuste kool oma ajalooklassis kodukandi kangelase elu ja tegevust tutvustava püsistendi. Muude infomaterjalide seas näeb ka nimekirja nendest vilistlasnoormeestest, kes on olnud ajateenistuses Kuperjanovipataljonis.

Õhtu hakul käis kodukandirahvas Julius Kuperjanovi haual Tartus Raadi kalmistul ja süütas küünlad.

Toivo Ärtis

Loetumad