7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSuure-Kambja mõis läks müüki

Suure-Kambja mõis läks müüki

Juba aastaid kasutuna seisnud Suure-Kambja endine mõisakompleks on müügis. Hinna sisse kuulub kaks kinnistut (12.02 ha, mille sisse kuulub 4.32 ha metsa ja 1038m2), millest suuremal asub nüüdseks juba suuresti hävinenud mõisa peahoone ja kivist tallihoone ning väiksemal kinnistul paikneb kivist veskihoone. Tallihoone paikneb jõe kaldal ja on heas seisukorras. Veskihoone on samuti rahuldavas seisukorras, mõisa mansardkorrusega pikast puuhoonest on 1998.a. tulekahjus enamus hävinud. Kompleks on ühest küljest piiratud paisjärvega, kinnistul on kõrghaljastus. Kompleksi hinnaks on pakutud ligemale 4 miljonit krooni.

Esimesed andmed mõisast pärinevad 1504. aastast. Mõis kuulus 15. saj. lõpul Buxhöwdenitele, kes müüsid selle 16. saj algul Stackelbergidele. 1580. aastal võeti Stackelbergidelt mõis ära, kuna nemad pooldasid rootslasi. Mõis anti kellegile Czarnowskyle. Rootslaste valitsemise ajal said Stackelbergid mõisa tagasi ning vahetasid selle von Knorringitega Vaiatu mõisa vastu Torma kihelkonnas. Konstantin von Knorring oli endine kaardiväe rittmeister, keda peeti küll üsna õiglaseks meheks, kuid suhtus talupoegadesse põlglikult ja keelas neil enda juurde tulla. Hiljem müüs Konstantini poeg mõisa ära. Selle rentnikuks sai Fuchs. 1919-1965 asus hoones Kambja kool. 1990ndail läks hoone eraomandusse.

“Looduslikult on tegemist võrratu kohaga, kuhu on võimalik endale rajada äärmiselt ekslusiivne kodu (ja nautida kõike seda, mida on meie kaunil loodusel meile pakkuda) või taastada hooned ärilisel eesmärgil ning pakkuda seda kõike teistele”, seisab kinnisvarafirma “Uusmaa” müügiteates.

KV Online

Loetumad