4.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMetsas jõuluvana ei käinudki

Metsas jõuluvana ei käinudki

Sedakorda sedamoodi: Kiidjärvel korraldatud üritus -Metsa jõulupuu” pakkus hoopis isemoodi lahendust jõuludest osasaamiseks.

  

Oleme kuulnud loendamatutest jõulumaadest, mida erinevad tegijad meie lastele pakuvad. Enamasti on jõulumaal tegelasteks päkapikud ja jõulumees, kuid viimasel ajal on välja pakutud ka palju uudseid lahendusi.

Mitmetele Tartumaa lasteaedadele oli kutse MTÜ Õnnemaa eestvedaja Kersti Leisi poolt korraldatud jõuluüritusele Põlvamaal Kiidjärvel Helgi ja Heino Tentsole kuuluval ja nende hoole ja kätetööna valminud puhkealal. Kutsutud oli ka Kambja lasteaia Mesimumm muusikapedagoog Anu Irdi lauluring. Lapsed said osa üritusest -Metsa jõulupuu”, mis pakkus hoopis isemoodi lahendust jõuludest osasaamiseks.

Mitmetegi laste esimeseks küsimuseks oli – millal tuleb jõuluvana. Kui aga Metsahaldja tütar lapsed iidse tammeallee kaudu sisse juhatas, pakkudes neile tervisttoovaid ja kosutavaid loodusande (kuivatatud õunu ja arooniaid), ise rääkides lihtsalt ja lastepäraselt jõulusid ootava metsarahva elust ja sellest, et meiegi kõik oleme osake loodusest, ununes jõuluvana sootuks.

Rebane, va vembumees, rebane, va kavalpea

Peagi kuuldi puude vahelt paugutamist ja nähti tossu tõusvat. Selgus, et Rebane, va vembumees, on prahti korjanud ja uhkeldab nüüd sellega. Lapsed tegid talle hõlpsasti selgeks, et metsa prahti laiali ei pilluta.

Teekonda jätkates märgati, et Kass on järvel kala püüdmas. Rebane, va kavalpea, oli oma trikkidega kassi sinna meelitanud ja kassiga kihla vedanud, et see järvest küll ühtegi kala ei saa. Kihlveo võidu puhul tahtis ta endale saada Metsahaldja kana. Ega Rebane seda küll poleks uskunud, et Kass tõmbabki välja suure “päriskala”.

Edasi rändasid lapsed Rebase majja ja Kassi majja, saades seal osa haaravatest tegevustest. Seejärel kohtuti Jänese ja Metsahaldjaga. Jänes kutsus lapsed kaasa oma jänesetantsudele. Kogemata äratati karu, kes aga väikese torisemise järel siiski rahumeelselt oma hütti tagasi tatsas.

Metsahaldjaga koos käidi ära suitsusaunas. Muidugi ei toimunud pärispesemist, lauldi aga lõbusaid pesemislaule ja saadi metsapere ninadega sarnased mustad ninaotsad. Seejärel mindi Metsahaldja kotta, kus elav tuli laste käsi ja südameid soojendas ning Metsahaldjas lapsi maaleiva, vorstikeste, kuuma taimetee ja õuntega kostitas. Metsahaldja hüti juures oli juba ehitud jõulupuu.

Oligi aeg üheskoos minna Metsa jõulupuud ehtima. Metsahaldjas oli valmis pannud hulga omavalmistatud jõuluehteid – kõikide jaoks oli materjal ja inspiratsioon saadud loodusest endast. Aga oot-oot – peoliste hulgast oli puudu karu. Tuli Karu lauluga äratada.

Kui jõulupuu ehitud ja laulud lauldud, avastati et kingikott on puu alt kadunud ja Karugi taas magama kobinud. Tähelepanelikumad teadsid rääkida, et nägid, kuidas Rebane mingi kotiga Karu hüti poole hiilisБ─╕. Metsa jõulupuu naelaks kujuneski see, et nüüd tuli kingid Karu onnist kätte saada. Karu, teadagi, kolmandat korda äratada ei tohtinud.

Jõuluvana kartmine ei ole karu kartmise kõrval midagi!”

Meelde jäi ühe lapse imestunud ütlemine: “Seni arvasin ma, et jõuluvana kartmine on juba midagi, aga nüüd tean, et jõuluvana kartmine ei ole karu kartmise kõrval ikka midagi”

Põnevust jätkus aga koduteele asudeski. Metsahaldja tütar saatis lapsed bussini, kinkides igaühele kaasa helkuri, mis annab igale lapsele võimaluse olla nähtav, kui ta oma igapäevaseid teid käib.

Idee autori, MTÜ Õnnemaa juhatuse liikme Kersti Leisiga koos valmistasid lastele jõulurõõmu Liis Rosin ja Annela Kaio Tõrvandi lasteaiast Rüblik, Kaie Vakker Põlvamaalt, Aira Laul Nõo vallavalitsusest ning Külli Kornav Konguta koolist. Projektimeeskond tänab ka Helgi ja Heino Tensot lahke vastuvõtu eest, AS Tartu Agro Rahinge Lihatööstust ja Vastse-Kuuste Lihatööstust sponsorluse eest, Margit Nurmsalu ja Ingri Eensood Tartust, Riin Saart Tõrvandist ja Tõrvandi lasteaia Rüblik personali ja juhatajat Ene Kaldat toetuse eest ning Kambja, Konguta, Nõo, Tähtvere ja Ülenurme vallavalitsusi, kes võimaldasid oma valla lastele jõulupuust osavõtu.

Lõpetuseks tahaksin öelda: armsad vanemad, lubage oma lastel olla lapsed, mässata lumega ja uskuda muinasjutte seni, kui nad sellest rõõmu tunnevad. Rõõmustage koos oma lastega.

Metsa jõulupuust sai osa Aira Laul

Loetumad