-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivArvuti aitab lugejaid vajaliku raamatu leidmisel

Arvuti aitab lugejaid vajaliku raamatu leidmisel

URRAMI tulek on muutnud igapäevases raamatukogutöös mõndagi mugavamaks, kiiremaks, otstarbekamaks. Kõige väljapaistvam muudatus, mida lugejagi võib koheselt märgata, on selles, et raamatute laenutamine on muutunud järk-järgult automatiseerituks ehk arvutipõhiseks (nö traditsioonilisel moel laenutatakse veel vaid vanemaid raamatuid, mille andmeid arvutikataloogi alles sisestatakse).

Elektroonilistest kataloogidest tõuseb kasu ka lugejatele. Kätte on jõudnud aeg, mil iga lugeja saab raamatukokku tulemata või helistamata mugavalt välja uurida, kas talle lähima (või millise talle lähima) raamatukogu fondis leidub tema poolt ihaldatav raamat. Internetiühendusega arvuti on ainus abivahend, mida raamatusoovija sellise uuringu puhul vajab.

URRAM: rahvaraamatukogude elektronkataloog

URRAM on Kultuuriministeeriumi ja Urania COM OÜ koostöös arendatav veebipõhine süsteem, mille abil on lugejatel võimalik paljude Eesti raamatukogude teenused kasutada ka Interneti teel. See teeb oluliselt mugavamaks näiteks soovitud raamatute otsimise raamatukogudest ning nende broneerimise.

Oktoobris 2006 oli URRAMiga liitunud juba 10 maakonna keskraamatukogu, 322 maaraamatukogu ja 8 erialaraamatukogu

URRAM on veebipõhine süsteem, mille abil saavad lugejad vajalikku raamatut otsida sadade raamatukogude fondidest.

Valides aadressilt www.lugeja.ee lingi „Otsing“, avaneb lehekülg, kus on peagi võimalik erinevate märksõnade, pealkirjade, autori nimede või ilmumisaastate järgi otsida raamatuid kõigist URRAMiga ühinenud raamatukogudest, ilma et peaks neisse kohale minema.

http://www.lugeja.ee/Avalik/otsing.jsp on koht, kust võimalik leida ka Kambja või Kuuste raamatukogus või ükskõik millise URRAMIGA liitunud raamatukogu kogudes leiduvaid teavikuid. Selleks tuleb "Oma kogu" rippmenüüst valida näiteks Kambja külaraamatukogu ning sisestada otsiväljadele vajalik info (näiteks vajaliku raamatu pealkiri või huvipakkuva autori nimi).

Et arvutipõhist laenutamist paljudes raamatukogudes alles juurutatakse, on elektroonilised kataloogid sageli poolikud (vanemad raamatud on sisestamata või vöötkoodidega varustamata, mistõttu nende liikumine ei kajastu URRAMIS). Sestap ei saa kahjuks URRAMist praegu kõigi raamatute puhul näha, kas vastav teavik ka raamatukogus hetkel kohal on või mitte. Kõigi uuemate ja/või vajalikult töödeldud (valdavalt vöötkoodiga varustatud) raamatute välja laenamisel ilmub aga elektronkataloogi vastav märge – seega on kõigile huvilistele näha, et teavikut hetkel kogust kätte ei saa.

Lugeja võib huvipakkuva raamatu ka Interneti abiga tellida. Interneti vahendusel tellitud raamat otsitakse kohalikust kogust välja ning tellijal pole muud vaeva, kui sellele järele minna.

Arvutipõhise laenutamise korral saab sisestada lugeja andmetesse tema e-posti aadressi ja laenutusprogramm hakkab saatma talle meeldetuletusi, kui raamatu kasutamise tähtaeg on möödumas või ületatud.

ESTER: Eesti raamatukogude integreeritud elektronkataloog

ESTERi kataloogi (http://ester.nlib.ee) on kantud paljude Tallinna ja Tartu suuremate (teadus)raamatukogude teavikud.

ESTER on hea abiline, kui on tarvis kindlaks teha otsitava raamatu täpset pealkirja või autorit. Samuti on ESTER hea koht alustamaks iseseisvat otsingut mingil teemal raamatute leidmiseks.

Toivo Ärtis

Loetumad