6.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja alevik saab puhtamaks

Kambja alevik saab puhtamaks

Multitsüklon: Katla heitgaasid saavad puhtamaks. Foto: Heigo Mägi

  

Paljud Kambja aleviku elanikud on märganud, et hilissuvest saati käib katlamaja kõrval vilgas ehitustegevus. Küll kaevatakse ekskavaatoriga, veetakse ära väljakaevatud pinnast ja tuuakse asemele küll kruusa, küll mitut marki killustikku. Seejärel punusid töömehed sarrusvarrastest võrgu, et valatav betoonplaat saaks võimalikult tugev.

Kui betoonplaat oli ära kivistunud, toodi Riiast "MULTICYCLONE "MC-12KA"" ja "SMOKE GAS FAN "DS-10/2"". Nii oli saatelehtedel kirjas. Mis peitub nende salapäraste võõrkeelsete sõnade taga? Selleks läheme ajas mõned aastad tagasi … .

Kambja vallale kuuluva ettevõtte OÜ Cambi kõige tähtsamaks ülesandeks on Kambja aleviku elanikkonna varustamine toasooja, sooja- ja külma veega. Et sooja saada, on tarvis põletada kütust. Tänapäeval on hetkel Kambjas kõige odavam ja loodussõbralikum põletada hakkepuitu. Kambja katlamaja asend on üpris õnnestunud ja pisemagi õhuliikumise korral lendasid tahmaosakesed alevikust kaugele metsadesse ja põldudele. Kui aga ilm oli sombune ja tuuletu, langesid tahmaosakesed katlamaja ja suurte elamute ümbrusse maha. Lumi oli must ning autod ja elanike väljas kuivav pesu samuti tahmaga kaetud. Säärane vaatepilt oli inetu ja kurvakstegev. Nii hakkasidki Kambja vallavanem, valla majandusnõunik ja OÜ Cambi juhataja mõni aasta tagasi üheskoos otsima võimalusi sellest mustakstegevast nuhtlusest lahtisaamiseks. Ühel meelel otsustati pöörduda abi saamiseks Sihtasutuse Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) poole, et see aitaks rahastada "Kambja aleviku katlamaja multitsükloni ning suitsuimeja ostu ja paigaldust".

Lõppkokkuvõttes osutus tehing OÜ Cambile soodsaks: KIK-ist eraldati 266 732. krooni. Tööde teostamiseks kuulutas OÜ Cambi välja hinnapakkumise. Üks firma lubas töö teostada 614 tuhande krooniga, teine 446 tuhandega. Kõige soodsamaks aga osutus OÜ Märja Monte pakkumine – 350 tuhat krooni. Puudu jäänud summa eraldas OÜ Cambi omavahendite arvelt. Novembri viimasel nädalal jõuti töödega lõpule ja Kambja alevik sai puhtamaks. Viimase kolme aasta keskmisena paisati õhku 25,522 tonni tahkeid osi. Nüüd kogutakse need kokku ja viiakse prügimäele. Tähelepanelik lugeja märkas autori väljendit "sai puhtamaks". Kahjuks kõiki osakesi kinni püüda ei ole me veel suutelised, kuna säärased seadmed maksavad miljoneid. Töölepandud multitsüklon võimaldab õhku paisatavate tahkete osakeste kogust vähendada 6,2 tonnini. Samas väheneb raskete metallide õhku paiskumine ligi kolm korda.

On tõesti meeldiv, et lähenevad jõulud, aastavahetus ja talv tervikuna tulevad Kambja rahva jaoks palju puhtama lumega ja õhuga kui eelnenud aastatel.

Heiki Kortspärn
Cambi juhataja,
Kambja vallavolikogu keskkonna- ja korrakaitsekomisjoni esimees

Loetumad