-1.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivRelvarahu mälestushetk

Relvarahu mälestushetk

  

3. jaanuaril 1920 kell 10.30 vaikisid Eesti Vabadussõjas relvad. Meeleheitlik, ohvriterohke, ent edukas võitlus oli loonud tegeliku võimaluse oma riigi ehitamiseks.

Vabadussõja võidu aastapäevadel on läbi aegade mälestatud üle kogu riigi selles sõjas langenuid. Ausammaste jalameile on asetatud pärgi, süüdatud küünlaid, helisenud on kirikukellad. Kaitseväes ja Kaitseliidus on peetud hardushetki, varasematel aastakümnetel ka paraade.

Tänavu katkes elav side Eesti Vabadussõjaga – suri viimane selles sõjas Eesti riigi sünni nimel võidelnud sõjamees. Ent vaimne side selle pöördelise sündmusega ei nõrgene, vaid hoopis kasvab: tänavu on 3.jaanuar esmakordselt lipupäevana meie ametlikes kalendreis – kui Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev.

Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Lipu Selts, Kindral Johan Laidoneri Selts, Eesti Sõjahaudade Hooldeliit ja MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum kutsuvad üles riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutusi, kogudusi, seltse – kogu avalikkust (s.h. ajakirjandust) ning kõiki kaaskodanikke peatuma kirikukellade helina saatel 3. jaanuaril kell 10.30 minutiks, et anda au nendele, kelle ohvrimeelsus tegi võimalikuks Eesti Vabariigi sünni.

Tallinnas, 14. detsembril 2006

Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Lipu Selts, Kindral Johan Laidoneri Selts, Eesti Sõjahaudade Hooldeliit, MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum

Loetumad