3.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivHomme algab kaitseväe suurõppus "Kevadtorm"

Homme algab kaitseväe suurõppus "Kevadtorm"

  

Homme algab Kaitsejõudude suurõppus "Kevadtorm", mille tegevusala hõlmab ka Kambja valda.

"Kevadtorm" on Eesti Kaitseväe selle aasta suurim maaväeõppus, mida korraldatakse igal aastal erinevas Eesti piirkonnas. Õppusel osaleb pea 2500 kaitseväelast.

Sel aastal hõlmab "Kevadtorm" Tartu ja Põlva maakonna valdasid: Luunja, Haaslava, Mäksa, Kambja, Võnnu, Ahja, Vastse-Kuuste, Mooste ja Põlva valda. Õppuse kõige aktiivsem osa viiakse läbi Haaslava, Ahja, Mooste ja Vastse-Kuuste valdades.

2003. aastal korraldati "Kevadtormi" Lääne-Virumaal, 2004. aastal Ida-Virumaal, 2005. aastal Valga- ja Võrumaal ning 2006. aastal Ida-Viru ja Jõgeva maakondades.

Traditsiooniliselt on õppuse eesmärgiks ühe jalaväepataljoni kokkuharjutamine. Osalejatest umbes poole moodustavad ajateenijad, kelle jaoks "Kevadtorm" on olulisim õppus enne reservi arvamist. Vastase ülesandeid täidavad elukutselised kaitseväelased Scoutspataljonist.

Õppust juhib endises Valgemetsa pioneerilaagris asuv juhtstaap, mille koosseisu kuulub ka tsiviil-ja sõjalise koostöö grupp, mille ülesandeks on kooskõlastada maa-alade kasutamine ja lahendada küsimusi ning probleeme, mis kohalikel elanikel seoses õppuse läbi viimisega võivad tekkida.

"Kevadtormi" juhtkond ja osalejad annavad oma parima, et säästa loodust ja mitte kahjustada maaomanike huvisid. Kaitseväe üksused peavad järgima kõiki eraomandi ja keskkonnakaitsega seotud piiranguid ning nõudeid. Meie eesmärgiks on, et pärast sõjaväelaste lahkumist õppuse piirkonnast oleksid maa-alad sama heas korras kui enne õppust.

Õppuse käigus võidakse kasutada imitatsioonivahendeid, näiteks paukpadruneid, lõhkepakette või kattesuitsu. Päris laskemoona õppusel ei kasutata. Kuna tegutsetakse nii päevasel kui öisel ajal, kasutatakse ka valgustus- ja signaalrakette.

Kohtumislahingute imiteerimise käigus võib õppuse läbiviijatel tekkida vajadus suunduda transpordivahenditega teedelt maastikule, samuti võib esineda ajutisi liikumispiiranguid õppuse toimumise alas olevatel teedel. Vastavad piirangud täpsustatakse ja kooskõlastatakse eelnevalt.

Tarmo Safronovi
tsiviil- ja sõjalise koostöö grupi ülema kapten
tel 534 75413
e-post kevadtorm@mil.ee

Loetumad