-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKaunid kodud said peaministrilt kingiks viiru

Kaunid kodud said peaministrilt kingiks viiru

Kortermaja ilu keskel: Maja taga pakuvad silmarõõmu laugud. Foto: Anne Palumets.

  

On saanud tavaks, et igal aastal suve hakul tunnustab peaminister riigilipu mastivimpli ehk viiruga neid kodusid, ettevõtteid ja asutusi, mille ümbruses heakord silma paitab ja eeskuju annab. Sel aastal hakkab Tartumaal lehvima 84 peaministri poolt kingitud viiru.

Kambja vallas pälvisid heakorraauhinna Reet ja Raivo Kiuru (eramu Kambjas Järve tn 6), Krista Salumäe (Kaasiku talu Vana-Kuuste külas), Riina Kuldkepp (Kajaka talu Vana-Kuuste külas), Ly ja Jüri Toomiste (eramu Kambjas Pihlaka tn 6), Sirje Maran ja Kalju Eit (eramu Kambjas Vaarika tn 7), Robert Ööbik (Künka talu Kullaga külas). Vana-Kuuste korterelamu nr 1 heakorralembeste omanikena väärisid auhinda Anne Palumets, Lauri Lints, Kristjan Leiger, Ilme Kern, Tiiu Sumberg, Vaike Palla, Anne Lindström.

Tunnustus korterelamule

Heakorravõistlustel esiletõstetute seas annavad reeglina tooni eramud või talud. Selgi korral oli Tartumaal vaid kolm auhinnaväärilist korterelamut – Roiul, Luunjas ja Vana-Kuustes.

Kodu kauniks: Kolhoosiaegne risuhunnik koristati tee äärest ära ja põhjapoolsele nõlvale rajati varjupeenar. Foto: Anne Palumets

  

„Selle maja ümbrusele on andnud näo just Palumetsade aastatepikkune töö,“ nendib Kuuste kooli endine õpetaja, nüüdne tartlanna Virve Eensalu, kui kuuleb, et heakorrastatud kodu auhind on määratud Vana-Kuustes majale, kus ta alles hiljuti ka ise elas ja tegutses.

Peaministri poolt Vana-Kuustesse kingitud mastivimpel jääb paraku ka postuumseks tänuks rängas liiklusõnnetuses hukkunud Jaak Palumetsale, kes pühendunult kodumaja ümbrust korrastas.

„Suur osa lilledest-põõsastest on Jaagu istutatud,“ kirjeldab Anne Palumets oma kodumaja heaks tehtut. „Tee ääres sai kolhoosiaegne risuhunnik ära koristatud ja põhjapoolsele nõlvale varjupeenar rajatud. Tee poolt varjab maja sarapuuhekk. Palju on jugapuid.

Maja taga oli mahajäetud umbrohtu kasvanud võitööstuse aiamaa, seal on nüüd lilled ja muru. Puude all lõkkeplats. Pea igal perel on maja juures peenar või nurgake, mida hooldada. Suure töö – muruniitmise – on enda peale võtnud Rein ja Anne Lindström.“

Toivo Ärtis

Loetumad