5.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSenised Teabeportaal ja Kodanikuportaal moodustavad riigiportaali eesti.ee

Senised Teabeportaal ja Kodanikuportaal moodustavad riigiportaali eesti.ee

Senised Teabeportaal ja Kodanikuportaal moodustavad riigiportaali „eesti.ee“ Riigiportaal „eesti.ee“ koondab senise Teabeportaali ning Kodanikuportaali üheks tervikuks. Portaal lähtub kasutajast, seetõttu on kodanikule, ettevõtjale ning ametnikule suunatud info ning teenused eraldatud.

„Tehniliselt on portaal pidevalt uuenenud, kuid see on üks sellistest muudatustest, mis kindlasti kasutajatele märkamatuks ei jää“, kommenteeris portaali arengut Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse arendusnõunik Riho Oks. „Riigiportaal aitab lihtsustada orienteerumist erinevate riigiasutuste infos ning pakutavates teenustes“, lisas Oks.

Hetkel on riigiportaalis kõige rohkem teenuseid kodanikule. Enda andmete kontrollimist ja teisi teenuseid pakuvad üle 20 riikliku andmekogu. Riigiportaali keskkonnas on võimalik kasutada @eesti.ee e-posti aadressi, täita ja edastada riigiasutustele ning kohalikele omavalitsustele ametlikke vorme, anda digitaalset allkirja ja palju muud. Lisaks on riigiportaal eesti.ee kaudu võimalik siseneda teistesse infosüsteemidesse nagu näiteks e-PRIA ning Metsaregister.

Portaali tehnilised võimalused lihtsustavad tulevaste e-teenuste pakkumist, kasutades nii andmevahetuskihi X-tee kui ID-kaardi elektroonilisi võimalusi. Teenust osutav asutus ei pea sealjuures kulutama suuri summasid teenuste infotehnoloogiliste lahenduste loomisele. Näiteks ootame portaali asutusi, kes sooviksid kodanikele pakkuda teavitusteenuseid ja elektrooniliste vormide esitamist – kodanikul avaneb võimalus esitada riigiasutustele elektrooniliselt blankette ja avaldusi ning saada riigiasutuste poolt e-kirju või SMS teavitusi vajaliku infoga.

Uue kujunduse autor on kunstnik Markus Kasemaa. Riigiportaal „eesti.ee“ arendamist finantseeritakse Euroopa Liidu Struktuurifondidest. Portaali arendab ja haldab Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus.

Riigiportaal „eesti.ee“ on välja kasvanud 2002. aastal alguse saanud e-kodaniku projektist. Riigiportaal „eesti.ee“ asub www.eesti.ee

Rica Semjonova
Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus
kommunikatsioonijuht
rica.semjonova@ria.ee
www.ria.ee

Loetumad