9.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEesti Vabariigi juubeliaasta algas ka Tartumaal

Eesti Vabariigi juubeliaasta algas ka Tartumaal

Leib väärib austust: Maavanem Esta Tamm tutvub eesti rahva peol omanäolise leiva-Tartumaaga, mille valmistasid Kodukant Tartumaa esindajad.

  

Eesti rahvas on olnud julge! Maapäev kuulutas ennast 28. novembril 1917. aastal kõrgeima võimu kandjaks. Sellest päevast maksid Eestimaal ainult maanõukogu määrused, käsud ja dekreedid.

Seda päeva on lähiminevikus vähe tähtsustatud. Seda enam on nüüd hea meel, et tänavu sellest päevast taas räägitakse ja seda päeva ka tähistatakse.

Selle aasta 28. novembril toimusid üle vabariigi igas maakonnas peod, kontserdid, rongkäigud, et üheskoos tunnetada 90. aasta möödumist otsusest, et meie, eestlased, oleme sel maal ise peremehed.

Tartumaal pidutsesid tublid, aktiivsed inimesed maavanema Esta Tamme kutsel Luunja Kultuurimajas. Peo läbivaks teemaks on rahvuslikkus, mida rõhutati nii riietuse, eeskavade kui ruumikujundusega. Suur tänu kõigile esinejatele, kes õhtu jooksul üles astusid: Rannu külateater EMU, Mari Ronimois, Elva gümnaasiumi 3. klassi segarahvatantsurühm Männikäbid, Alatskivi valla rahvapilliansambel, Tartu Noortekoor, Eesti Maaülikooli rahvatantsuansambel Tarbatu, laulu- ja mänguselts Helin, Nõo rahvatantsuansambel Madelin, Tartu Tünnipunt, Haaslava meeskoor, Puhja balletitrupp Sinilind, Väägvere pasunakoor, Väägvere külakapell, Konguta kapell, Koppelite pereansambel ja Endel Koppel. Õhtu kulminatsiooniks oli kindlasti suurepärane Tõnis Mägi. Tantsuks mängis ansambel Armas Aeg. Suur tänu õhtu lavastajale, Tartumaa rahvakultuurispetsialistile Astrid Hallikule.

Tartumaa inimesed on imelised!

Läbi aastatuhandete on meid kõiki ühendanud iidne austus töö ja leiva vastu. Külvi ja lõikuse igavene vaheldumine ühendab minevikku ja tulevikku. Kodukant Tartumaa valmistas peolistele imelise ja maitsva leiva-Tartumaa, kus kõik Tartumaa omavalitsused olid esindatud oma teada-tuntud sümbolitega.

Luunjas toimunud eesti rahva pidu oli juubeliaasta avaüritus. Terve aasta on meil võimalus osaleda erinevatel üritustel, et üheskoos tähtsustada vabariigi olulisust meie jaoks.

Head vabariigi juubeliaastat kõigile

Marika Saar,
Tartu maavanema nõunik

Loetumad