Inimeste aitamine on olnud Milvi Lääne elu sisuks

550

Milvi Lääne, kes 1. veebruaril tähistab 70. sünnipäeva, on juba 52 aastat tegutsenud meditsiiniõena kunagise Kodijärve mõisahoone katuse all.

Milvi Lääne meenutab: „1949. aasta septembris tuli esimene patsient Kodijärve tuberkuloosiinvaliidide kodusse, kus oli 60 kohta väga rasketele haigetele. Paljud neist surid. Peale sõda oli tuberkuloosi väga palju.“

Milvi Lääne tuli Kodijärvele tööle 1955. aastal pesulaohoidjaks. Ladu oli siis pööningul, mingit kütet ei olnud, elektrist rääkimata. Triikima pidi ta söetriikrauaga, söed tuli hankida köögist.

Elekter pandi hoonesse 1965. aastal. Pesuladu ehitati keldrisse, kus tänapäeval on saunaruumid.

Invaliididekodu reorganiseeriti 1960. aastal tuberkuloosihaiglaks, mis algul oli 60-kohaline.

Tuberkuloosihaigla likvideeriti 1980. aastal ja muudeti 50-kohaliseks üldhaiglaks, mis eksisteeris 1994. aasta detsembrini. 1995. aastast tegutseb 30-kohaline Kodijärve hooldekodu, kus elavad psüühikahäiretega kliendid.

Juubilar Milvi Lääne on õppinud Tartu meditsiinikoolis. Ta tahtis isegi arstiks õppida, aga vahele tuli pereelu. Vanemõe ametit on pidanud Milvi Lääne aastatel 1981 kuni 2001.

Milvi Lääne kõige meeldejäävam haige on olnud üks vanamemm, keda ta väga hoidis ja memme surma raskelt üle elas. Hiljem kuulnud ta, et memm olnud Emil Rutiku vanaema.

Et ka väikeses maahaiglas võib väheste vahenditega päästa inimese elu, seda näitab järgmine juhtum.

Ühel raskel kopsuhaigel algas öösel kopsuverejooks. Milvi kutsuti dr Vijardile ja medõde Vilma Kaldojale appi. Olukord olnud nii halb, et muud võimalust polnud kui vere otseülekanne. Oli teada, et dr Vijardi veregrupp sobis. Nõnda tegigi Milvi Lääne koos valveõde Vilma Kaldojaga vere ülekannet ja nad päästsid inimese elu.

Mees tervenes, abiellus ja nii kaua, kui ta elas, käis igal aastal Kodijärvel haiglatöötajatele lilli toomas.

Milvi Läänel on tütar Anneli, kes töötab samuti Kodijärve hooldekodus – tegevusjuhina. Tal on õnn ka vanaema olla – tütrelapsed Diandra ja Anabel on tõeliseks silmarõõmuks. Diandra õpib Unipiha algkooli 4. klassis, Anabel käib lasteaias.

Milvi Lääne on alati oma mõtetes medõdede Vilma Kaldojaga ja Asta Mikk’uga. Ka palus ta ära märkida Salme Sada, kes on üle 70 aasta vana, kuid suutis paar aastat tagasi asendada hooldekodu kokkasid puhkuse ajal.

Kodijärve hooldekodus puhuvad jälle muutuste tuuled… Meie, hooldekodu kliendid ja majanaabrid, soovime aga medõde Milvi Läänele suure juubeli puhul ja pikkade tööaastate tänuks tervist, selget mõistust ja heasoovlikkust.

Linda Sults

Kino maale
EelmineTõrviku sõpradel oli soe ja kodune jõulupidu
JärgmineToimetuleku aluseks on emotsionaalne tasakaal