13.9 C
Kambja
Laupäev, 27.07.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTõrviku sõpradel oli soe ja kodune jõulupidu

Tõrviku sõpradel oli soe ja kodune jõulupidu

Pilt:Kolm põlvkonda tantsimas

Kolme paari tants ühendab kolme põlvkonda: Pangodi kandi noored ja vanad jõulueelset peomeeleolu nautimas. Foto: Eha Jakobson

  

Kolmkümmend suurt ja väikest haridusseltsi Tõrvik sõpra kogunesid jõulukuu eelviimasel laupäeval Unipiha kooli ruumidesse ikka selleks, et üheskoos vastu võtta lähenevaid jõulusid.

„Kui ma Vikerraadios intervjuud andes ütlesin, et lähen jõuludeks koju Pangodisse, mitte ei jää mõnda ööklubisse pealinnas, olid saatejuhid meeldivalt üllatunud,“ mainib näitleja Maarja Jakobson.

„Minu jaoks on see olnud loomulik juba väga palju aastaid. Käisin alles põhikoolis, kui ema ja isa koolis Tõrviku jõulupidusid korraldama hakkasid.“

Traditsiooniliselt lasti hea maitsta jõuluvorstidel ning hapukapsal, lauldi üheskoos rahvalikke jõululaule ning tantsiti seltskonnatantse. Maarja Jakobsoni etteloetud Leelo Tungla jõulumuinasjutt pisikese Peetri päkapikuotsingutest täitis naeruprahvakutega kooli söögisaali. “Viimati lugesid sa seda kolm aastat tagasi,“ ütleb muhelev Jaak Sööt loo lõppedes Maarjale. “Edaspidi võikski nii olla, et sina loed meile jõulude ajal seda Poti-Sulberti lugu ning Erlend Vabariigi aastapäeva tähistamisel Laidoneri päevakäsku.“

Mulle on alati meeldinud see, et jõulude ajal võtavad inimesed „aja maha“. Meie küla inimesed, suured ja väikesed, tulevad kokku lihtsalt selleks, et tunda rõõmu üksteisega kohtumisest ja omavahelisest vestlemisest.

Ega neid võimalusi, kus kolm põlvkonda kokku saavad, enam eriti palju alles jäänud polegi. Linnades toimub see tavaliselt üksnes oma pere seltsis, maainimene vajab õnneks siiski endiselt aeg-ajalt oma küla inimestega kokkusaamist.

Üle mitme aasta esines peol lauludega Tõrviku kvartett. „See oli tõesti meeldiv üllatus,“ leidsid pidulised hiljem. Kvarteti meeshäälteks on Tartu Ülikooli IT-õppejõud Eero Vainikko ja Unipiha kooli õpetaja Lembit Jakobson, naishäälteks aga Eha Jakobson ning Maarja kooli õpetaja Marju Vainikko. Kvartetti juhendab Unipiha kooli muusikaõpetaja Anneli Vilbaste. Järgmine kord tahetakse lauludega Pangodi küla inimeste ette tulla Vabariigi 90. aastapäeval.

Suur-suur aitäh ühise meeldiva jõuluõhtu eest Vunni talu peremehele ja perenaisele Ants ja Laine Zeigole, kõigile Tõrviku suurtele ja väikestele sõpradele.

Eha Jakobson,
haridusseltsi Tõrvik esinaine

Loetumad