1.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja, Haaslava ja Ülenurme valdade arenguprioriteetide määramine

Kambja, Haaslava ja Ülenurme valdade arenguprioriteetide määramine

Kambja vallamajas toimus 16. jaanuaril Kambja, Haaslava ja Ülenurme valdade arenguprioriteetide määramine Tartumaa Arendusseltsi LEADER strateegia jaoks.

LEADER on Euroopa Liidu programm, mille põhieesmärgiks on tõsta maapiirkondade arengupotentsiaali. Samuti on LEADER vahend ja võimalus ühiste ideede elluviimiseks kasutada Euroopa Liidu raha. Selleks, et neid vahendeid võimalikult otstarbekalt oma piirkonna arendamiseks ära kasutada on väga tähtis, et strateegia põhineks meie ühistel vajadustel ja prioriteetidel.

Prioriteetideks on kogukonna ja ettevõtluse arendamine

Prioriteetide määramisel osalesid igast vallast kõigi kolme sektori (avaliku, era- ja mittetulundussektori) esindajad. Kambja vallamajas toimunud seminaril osales ligi 20 Kambja, Haaslava ja Ülenurme valla aktiivset inimest.

Prioriteetide määramine toimus teemade alusel – noored, kogukonnad, ettevõtlus ja keskkond. Iga vald tegi oma eelistuse nende nelja teemavaldkonna põhjal. Seejärel analüüsiti veel läbi iga teemavaldkonna juurde kuuluvad meetmed ehk võtmetegevused – mis on need antud valla jaoks kõige olulisemad tegevused, mida kohe kindlasti tuleb rakendada, et tagada võimalikult kiire ja tasakaalustatud areng?

Summeerides prioriteetide järjestuse Kambja, Haaslava ja Ülenurme valdade lõikes, saime tulemuse, mis näitas, et kõige enam toetust sai teemavaldkond kogukond (35%), järgnesid ettevõtlus (29%), noored (23%) ja keskkond (13%).

Meetmetest võitsid kõige suurema poolehoiu kogukonna meede „ühiskondliku aktiivsuse suurendamine läbi ühiskasutatavate objektide arendamise“; noorte meede „väärtushinnangute kujundamine läbi tegevuste arendamise ja mitmekesistamise“; ettevõtluse meede „väikeettevõtluse toetamine – uuenduslike ideede arendamine ja rakendamine“. Sellised olid eelistused Kambja, Haaslava ja Ülenurme valdades.

Oma prioriteedid määrasid kõik Tartumaa Arendusseltsi kuuluvad vallad ehk 16 valda Tartumaalt: Võnnu, Meeksi, Alatskivi, Peipsiääre, Vara, Haaslava, Mäksa, Kambja, Nõo, Konguta, Puhja, Laeva, Ülenurme, Luunja, Tartu ja Tähtvere vald. Kõigi valdade tulemuste analüüsimise järel moodustuvadki Tartumaa Arendusseltsi ühised prioriteedid, mida saame hakata ellu viima.

Meetmete ja valdade seminaride tulemustega saab tutvuda Tartumaa Arendusseltsi kodulehel www.tas.ee.

Lisainformatsiooni saab e-maili kristiina.liimand@tas.ee ja telefoni 743 0088 teel.

Kõik küsimused ja ettepanekud on oodatud!

Kristiina Liimand
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht

Loetumad