16.9 C
Kambja
Laupäev, 27.07.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja kirikut ümbritseb vastvalminud kiviaed

Kambja kirikut ümbritseb vastvalminud kiviaed

5. novembril andis OÜ Jass Ehitus Kambja kogudusele üle taastatud kiviaia – pühakoja taastamine on seega lõpusirgel. Kiviaed Kambja kiriku ümber on ühtaegu vana ja uus. Taastatud aed muudab Kambja aleviku kaunimaks. Vanemad inimesed mäletavad, kuidas aed jäi pärast sõda aastakümneteks ajahamba, ilmastiku ja inimkäte pureda. Nii oli see veel tänavu varemetes ning kohati polnud aiast midagi alles. Aprillis hakkas aga müür taas kerkima.

 

Pilt:

ENNE: 2007. a sügisel Kambja kirik alles ootas aia ja väravate taastamist. Foto: Koguduse arhiiv

Pilt:

NÜÜD: 2008. a 5. novembril valmisid Kambja kiriku uus aed ja väravad. Foto: Koguduse arhiiv

Pilt:

ÜHE KIVIRAIDURI HULLUMEELNE ETTEVÕTMINE: Margus Kääp lõhkus uue kirikuaia tarvis kive ka suvise noortefestivali ajal. Foto: Meelis Holsting

Kiviraidur Margus Kääp tunnistab, et töö osutus suuremaks, kui ta ette kujutas. Midagi nii hullumeelset ei kavatse ta tulevikus enam ette võtta. Üksipäini lõhkus ta käsitsi ehituseks vajalikud maakivid.

Paljud möödakõndijad ja pealvaatajad pajatasid isadest ja vanaisadest, kes ka kunagi kivisid lõhkunud, kuid terve suve jooksul ei leidunud siiski kedagi, kes ise oleks võtnud kätte haamri. Seetõttu on Margus Kääp omamoodi haruldus terves Eestis. Abilistena kasutas ta oma kolme poega.

Kiviaed, mille läbimõõduks on 80 cm, sai maapinnast 120 cm kõrge. Kokku on aed umbes 270 meetrit pikk. Kui väravapostidele aluseid valati, oli näha, et kiviaia vundament ulatub sügavale maa sisse. Raudväravad valmisid Võrumaal OÜ Meisli töökojas.

Nii kiviaed kui infotahvlid said võimalikuks tänu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Piirkondade Konkurentsivõime Tugevdamise väikeprojektide programmile, mille kaudu Kambjale eraldati miljon krooni. Aia ehitust toetasid ka Kambja vald, EELK. Kanada praostkond ja turvafirma G4S. Siiski on veel puudu umbes 400000 krooni.

Kiviaia ehituseks on avatud eriarve 10220034257013 SEB pangas. Ühtlasi suur tänu kõigile, kes on juba oma panuse andnud!

Suure kingituse tegi Kambjale katusekivide firma Meyer-Holsen eesotsas Rüdiger Bethke’ga, kes andis üle 15 tonni katusekive uus kiviaia katmiseks. Ehitusfirma esindaja Kalev Kivitar pani koos abilistega kivid omale kohale. Ent mainimata ei saa jätta sedagi, et üks koguduse liige tõi üksinda oma talu põldudelt ehituse tarbeks 40 koormat kive.

Kambja kiriku taastamist alustati aastal 1989, kogudus taastati 1994. Sel aastal on Kambja kirikus ristitud 45 ja leeritatud 43 inimest; laulatatud on 9 paari.

Kui Jumal lubab, siis kiriku taassissepühitsemine on ees 11. juulil 2009. a.

Kristjan Luhamets,
EELK Kambja koguduse õpetaja

Loetumad