6.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivJäärallil trotsiti lund ja vett

Jäärallil trotsiti lund ja vett

Jäärallil trotsiti lund ja vett

Kambja Jää 2009 läheb võistlussarja ajalukku kõige lumisema ja vesisemana. Veel reede õhtul, kui rajameistrid töö lõpetasid, oli kõik plaanipärane – rada oli silutud ja hoolimata sulast üpris tahke. Paar kraadi külma oleks loonud üpris libeda jää.

Laupäeva hommikul kella kuueks oli Kambjasse jõudnud lausa lumetorm. Tuiskas ja teed olid paksu lumevaiba all. Koheselt alustas tööd ka lumetõrjetehnika. Peagi olid puhtad juudepääsuteed, parklad ja loomulikult ka võistlusrada. Järvele tariti ka supiköök.

Sel aastal võisteldi seitsmes erinevas võistlusklassis. Sõita sai kolm katset: igas katses kaks sõiduringi ning korraga võis rajal olla kaks võistlusautot.

Esimesena alustasid oma esimest katset esisillaveolised tänavasõidu autod. Sel hetkel valitses tugev lumesadu. Peagi ilmnes, et allasadav lumi on sula ja tihe ning rajalt välja sõitnud autod kippusid seetõttu vallidesse totaalselt kinni jääma. See omakorda nõudis pidevat kõrvalise abi sekkumist ning tekitas ajakulu. Kui esimesed viis klassi olid sooritanud kaks katset, otsustasid korraldajad kolmanda katse ära jätta.

Esisillaveoliste klassis sõitis end esikohale juba esimesel katsel parimat aega omanud Tanel Mõts (VW Golf’il) Kambja vallast. Teise koha haaras Argo Must (VW Golf) ja kolmanda koha teenis Rivo Vähi. Selles klassis teise kambjakana üles astunud Madis Rehk võitles VW Passatil viieteistkümne võistleja hulgast välja kaheksanda koha.

Kümne võistlejaga tagasillaveoliste klassis läks Kambja esindamine samuti ladusalt. Ehkki esimesel katsel pidi Erki Mõisa (BMW 325i) leppima kolmanda positsiooniga, suutis ta end teisel katsel parandada sedavõrd, et tuli ka koondajaga klassi esimeseks. Esimesel katsel liidrikohta omanud Rain Lellepil (VAZ 2107), tuli nüüd leppida teise kohaga. Kolmandaks jäi Liivo Kasemets (VAZ 2107).

Noorteklassis hoidis algusest lõpuni liidrikohta Tiveko Veesaar (VW Golf). Järgnesid Andre Kurg (Lada Samara) ja Erich Unt (Mazda 323). Noori oli kokku viis.

Ka viis naist olid kogunenud jääd proovima. Üks pealtvaatajatest käiski välja innovatiivse plaani, et naisvõistlejatel võiks olla ka trikoovoor. Kuid võistlus kulges ikkagi sportlikult ja juhendi alusel.

Kindla favoriidina VW Golfil sõitnud Annela Rohejärv pidi kahjuks katkestama. Esikoha haaras Kersti Jürgenson samuti VW Golfil. Tema kannul kaks kambjalannat Evelyn Leheste (Mercory Cougar) ja Evely Kannela (Škoda Octavia).

Ühesillaveoliste vabaklassis oli seekord lubatud sõita rehvidega, millel kuni 3 mm naastud. Siingi oli 5 osalejat. Esikoha vääriliselt sõitis Marko Kamla, kelle kannale astus vend Marek Kamla (mõlemad Ford Escort). Kolmandale positsioonile tuli Erich Unt (Mazda 323). Vend Erik Unt leppis neljanda kohaga.

Üpris populaarne oli nelikveoga autode klass. Kolmteist võistlejat sõitis võistlustulle, mida aga aitas jahutada aina vesisemaks muutuv rada. Neil autodel oli silmnähtavalt kobedam liikuvus. Esimeseks platseerus Tõnu Sirol (Audi Coupe). Teine koht läks Erki Plumerile (Audi Coupe) ning kolmandaks jäi Tarmo Kikkatalo (Subaru Leone)

Enne klassi „Piikrehv“ sõitu valitses täielik sulailm ning vett kogunes järvele aina rohkem. Piigiklass osutus sama populaarseks nagu esisillaveoliste autode klass – siingi oli kokku viisteist võistlejat.

Võib vist öelda, et Kambja Jää veteranvõistleja Jaan Pettai on murdmatu. Esimesel 3-ringisel katsel saadi parim aeg. Paraku jäi esimene katse viimaseks kõigile selles klassis võistelnutele. Pärast esimest piigivooru meenutas rada pigem veekanalit. Korraldajad kutsusid kokku võistlejate koosoleku. Otsustati turvalisema variandi kasuks ehk selle klassi võistlus piirnes ühe katsega.

Jaan Pettai (Lada Samara) sai seega esikoha. Teise koha võttis auga Otto Täht (Renault Clio). Kolmas koht läks jagamisele Lauri Rüga (VW Golf) ja Madis Reinupi (Honda Civic) vahel.

Kuid võitlused polnud lõppenud. Et kolmanda koha vääriliseks osutus kaks võistlejat, siis oli vaja välja anda ka kaks III koha karikat. Korraldajad garanteerisid karikad mõlemale, aga kes pidi koju sõitma karikaga just võistluspäeval, tehti kindlaks vana hea käesurumisvõistluse abil.

Kõigi aegade lumiseim ja samas vesiseim Kambja Jää pakkus pigem vürtsi, kui pettumust. Võistlustulemused leiab huviline aadressilt http://rally.kambja.ee

Heigo Mägi

 

Video: Dmitri

Loetumad