3.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEuroopa ja Tartu Ülikooli õpetajad Unipihal

Euroopa ja Tartu Ülikooli õpetajad Unipihal

Viisteist õpetajat Hollandist, Inglismaalt, Sloveeniast, Saksamaalt, Soomest, Inglismaalt ja Eestist uudistasid Unipiha algkooli elu-olu ning õppetöö korraldust.

„Oleme Tartus üleeuroopalise ESP /European Schools Project Association ehk Euroopa kooliprojektide – autori märkus/ konverentsist osavõtvad õpetajad,“ seletasid nad Unipiha lastele pärast klassituppa kogunemist. „Tahtsime näha ühte väikest külakooli. Seda enam, et teie õpetaja Eha Jakobson on paljudele meile tuttav juba üle kümne aasta.“

Kolme tunni sisse, mil külalisõpetajad Unipihal olid, mahtus nii koolielu tutvustavate videofilmide vaatamine, Unipiha laste rahvalaulude ja plokkflöödimängu kuulamine kui ka vestlus nii õpetajate kui õpilastega.

„Teil on väga soe ja armas kool,“ laususid Euroopa õpetajad meiega hüvasti jättes. Nii mõnigi pisitüdruk sai neilt lahkumisel suure kalli-kalli.

„Nad olid väga õnnelikud, et meie kooli näha said,“ ütles Eha Jakobson Unipiha lastele järgmisel päeval. „Neile meeldis siin kõik: see, kuidas te laulsite, vahetunnis lumesõda pidasite, ühise perena pika laua taga lõunalauas istusite ning söögisalmi lugesite.

Eriti meeldis neile „Tahma-Tooma“ film ning meie jõuluvideoklipp. Ka suur must soe plekkahi, mille vastu käsi sai soojendada. Ning kooli maaala, kus on piisavalt põõsaid ja puid, kohti kuhu teha onne või minna üksteise eest peitu… Euroopas on tavaline see, et kooli territoorium on ümbritsetud traataiaga, koolide uksed terrorismi kartuses aga lukus.“

Nädalapäevad hiljem külastasid Unipiha kooli üheksa õppejõudu Tartu Ülikooli haridusteaduskonnast eesotsas dekaan Hasso Kukemelgu ja professor Jaan Mikuga.

„Teadsin juba varem, et teete suurepärast tööd,” kirjutas mulle järgmisel päeval haridusteaduskonna prodekaan Jüri Ginter. „Sain veelkord tõdeda, et te tegutsete nii, nagu ma üliõpilastele soovitan. Seega ma ei eksinud, kui soovitasin Põlva maavanemal tulla teid vaatama, et saada ettekujutust, milline peaks üks kool olema. Tema arvas, et peab selleks minema välismaale. Teie töö tuleks videosse jäädvustada. See aitaks ka teistel teie kogemustest õppida. Ma hästi ei usu teie juttu, et teil on välismaalt veel midagi olulist õppida. Kui, siis ehk vaid seda, et olete õigel teel.“

Lembit Jakobson

Loetumad