0.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSuurenenud on müksomatoosioht

Suurenenud on müksomatoosioht

küülik

Eesti Karusloomade Aretusühing palub teil teavitada oma maakonna, valla, linna elanikke küülikute viirushaiguse, müksomatoosi kiirest levikust ning haiguse ennetamise võimalustest.

Küülikute müksomatoos on taas levimas üle Eesti. Haigus ei ole ravitav! Müksomatoos on sageli ägeda ja piinarikka kuluga ning enamikel juhtudel lõpeb küüliku surmaga.Sel suvel on juba esimesed haigusjuhud aset leidnud Jõgeva ja Tartu maakonnas. Haiguse ennetamiseks tuleb küülikud vaksineerida. Lubatud on tervete küülikute immuniseerimine, haiguse tunnustega loomi ei tohi vaktsineerida.Haiguse leviku piiramiseks tuleb haigustunnustega küülikud hukata ja korjused hävitada.

Eesti Karusloomakasvatajate Aretusühing palub lasta oma küülikud vaktsineerida müksomatoosi vastu, sõltumata sellest kas neid peetakse õues või toas. Haiguse läbipõdenud ja ellu jäänud küülikud jäävad haiguskandjateks, neil ei teki immuunsust. Sellised loomad jäävad nakkusallikaks kõikidele lähikonna küülikutele ning jänestele.

Müksomatoosist saab lähemalt lugeda aadressil http://www.foxyrabbits.ee/haig_muksomatoos.htm.

Küsimuste korral kontakteeruge piirkondliku loomaarstiga või Eesti Karusloomakasvatajate Aretusühinguga (yhing@efba.ee).

Liia Taaler
EKAÜ esinaine
tel 5612 0717
e-post yhing@efba.ee
www.efba.ee

Loetumad