-1.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPäikeseline päev koos päikeseliste kaaslastega

Päikeseline päev koos päikeseliste kaaslastega

Reisiseltskond skulptuuri jalamil.Kambja laulu- ja mänguseltsi ekskursioon sai teoks suve viimasel päeval, mis tegelikkuses oligi suvise ilmaga.

Reisimuljeid olen üles tähendanud nõnda.

Reisi algus 10.00. Postitee – käänuline ja tõuselangusi täis – pani väikesed reisijad naeru kihistama ja kilkama. Sügisvärvides mets mõlemal pool teed ning seeneliste autod kõrvalteedel tekitasid seenekorvi haaramise soovi.

Meie suund oli Varbuse, kus tegutseb Eesti maanteemuuseum. Postitee ja Varbuse postijaama avamisest möödus sel suvel 150 aastat.

Peatus Põlva talurahvamuuseumis. Meid võeti lahkesti vastu ja jagati teavet olemasolevate eksponaatide ja muuseumi arengu kohta. Viiehektarilisel muuseumi maaalal on säilinud endine valla-, hilisem vaestemaja ning magasiait. Juurde on toodud tuuleveski. Koostöös koolilastega on kujundatud maastikule Põlvamaa kaart. Vaatamist on siin palju ka uuesti tulles. Enne lahkumist laadisime allikal energiavarusid ja kallistasime puid. Reis võis jätkuda.

Eesti maanteemuuseumis rändasime koos giidiga teede ehituse algusest tänapäeva. Atraktiivselt paigutatud teedeehituse masinad ja teised ajastutele omased esemed on sulandatud maastikuarhitektuuriga. Eriilmelised näitusekeskkonnad aitavad mõista meie elu-olu enne kiirteede ehitust.

Meenub jutukas hiline laadaline oma kaupa pakkumas ja meile küsimusi esitamas. Hetk hiljem oli ta ümber kehastunud provotseerivaks ja järelandmatuks kõrtsimampsliks.

Meenuvad ka betoonis jätkuv külatee, väike “maanteemuhk”, restaureeritud luksmobiilid, uhke hobutõld, millega võis sõitugi teha. Kas kõike jõudiski silmitseda ja näpuga katsuda? Kindlasti on sellessegi muuseumisse tore tagasi tulla!

Piknik. Muljetest väsinuina istusime ja nautisime piknikupidamiseks mõeldud välisterrassil Leena võrratuid pirukaid, Pille õhulist õunakooki ja reisikottidest välja võetud snäkke. Mugimise ajal vahetati hoolega küpsetiste retsepte.

Ühispilt Rändaja juures. Kunstnik Mati Karmini loodud tõttav mees on kolm meetrit pikk. Eesti esimene maanteele ja reisimisele pühendatud kuju on metallplaatidest ja taotluslikult roostepruun. Rändaja postipauna võib julgelt panna oma kirja, sest sealt jõuab see kindlasti adressaadini.

Saabusime Avo juhitud bussiga turvaliselt koju vastu võtma saabuvat sügist.

Oli tore päikseline päev koos päikseliste kaaslastega.

Uute kohtumisteni!

Hele-Mall Klaassepp,
Kambja laulu- ja mänguseltsi juhataja

Loetumad