7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKillukesi Kambja noortekeskuse tegusast aastast

Killukesi Kambja noortekeskuse tegusast aastast

Noored sülerite taga pead murdmas.MTÜ Öökull asus noortekeskuse teenust Kambjas pakkuma jaanuaris 2012. Esimeste kuude eesmärgiks oli saavutada noortega kontakt ning välja selgitada, mis on Kambja noorte vajadused ning millisena nemad näevad oma noortekeskust. Aasta jooksul oleme noortega iga kuu maha istunud ning aru pidanud, mida võiks veel teha, kuhu minna või mida peaks tegema teisiti. 2012. aasta lõpuks oli noortekeskusel ka neli vabatahtlikku, kes osalesid aktiivselt ürituste korraldamises ning projektide kirjutamisel.

Lisaks erinevatele tegevustele on MTÜ Öökull seadnud omale eesmärgiks muuta noori seadusekuulekamaks. Kuna noortekeskuses on olnud probleeme nii suitsetajatega kui ka joobes noortega, siis oleme teinud koostööd nii kohaliku abipolitseinikuga kui ka Tartu politseinikega. Politseinikud on vabatahtlikult käinud noortega rääkimas nii oma tööst ja selle eesmärkidest kui ka noortest ning nende rollist kogukonna seadusekuulekate liikmetena.

Sügisel toimus projekti „Kambja, Kambja – ärka ellu“ raames ka noortekeskuse korrastamine ning avatud uste päev. Projekti raames sai värskendatud noortekeskuse saal, loodud lillepeenar, läbi viidud mahepõllunduse päev.

Antud projekti kirjutamisel osalesid noored ning silmas on peetud noorte endi soove. Seeläbi said noored võimaluse noortekeskusesse panustada ning tunda, et nende mõtted ja teod on olulised. Erinevate tegevuste elluviimise järel tekkisid uued mõtted, mida noored innukalt ellu viima asusid. Näiteks mahepõllunduse päeva järel viidi läbi tervisliku toitumise nädal, mille raames maitsti erinevalt kasvatatud köögivilju, erinevaid viinereid, spagette, ketšupeid jne ning valmistati neid erineval viisil toiduks.

Saali värvide valimisel ning kujundamisel aitas noori sisekujundaja Kadri Ilmjärv, kes on ka ise Kambja Noortekeskuse noor olnud. Ka mõte rajada endisesse nö suitsunurka suurte akendega kasvuhoone põhimõttel ruum tekkis noortel ANK projekti tegevusi planeerides.

Kambja Noortekeskus sai rahastuse Euroopa Sotsiaalfondi projektist „Noorte konkurentsivõime suurendamiseks ja sotsiaalse tõrjutuse vähendamiseks ühiskonnale pakutava noorsootöö teenuse osutamine“, mille raames noortekeskus korraldab tehnikaringi tegevusi, viib läbi tööelu tutvustavaid tegevusi ning loob noortekeskuse juurde noorte omaalgatuste fondi (NAF). Lisaks rakendatakse mobiilse noorsootöö teenust Kambja valla piirkonnas. Tegevused viiakse ellu 1. septembrist 2012 kuni 1. augustini 2013. Projekti maksumuseks on 5625 €.

Septembris alustas tegevust ka tehnikaringiga, mis tegeleb nii arvutite kui ka muu tehnikaga.

Tehnikaringi raames on tutvutud arvuti ehitusega, internetivõrgu põhimõtetega, kohaliku võrgu loomisega, fotograafiaga, mängitud erinevaid kaasaegseid telekamänge. Veebruarist alates tutvutakse robootikaga.

 

Loetumad